Contact met fokkers

WetterhounenEn dan wordt u gebeld: er is een pup! U krijgt het telefoonnummer van de fokker en mag daar zelf contact mee opnemen. De ervaring leert dat in de opwinding nogal eens wordt vergeten om bepaalde zaken te vragen. Maak voor uzelf daarom nu al een lijstje met dingen die u graag wilt weten, waar de pups opgroeien bijvoorbeeld, of de fokker de pups toewijst of u als koper er zelf eentje uit mag kiezen, wanneer u mag komen kijken, hoe u op de hoogte wordt gehouden, wat er aan socialisatie wordt gedaan, etc. Het is prettig goed voorbereid te zijn want het telefoontje van de Pupinformatiedienst komt vaak toch nog onverwacht.

Ook de fokker zal over het algemeen wel wat vragen voor u hebben, een betrokken fokker wil graag weten waar zijn met zorg gefokte pups terechtkomen. Voor de wet is een pup een produkt, voor de fokker beslist niet! Dit kennismakingsgesprek is dus voor beiden een mooie gelegenheid om te kijken of aan de verwachtingen kan worden voldaan.

Vrijblijvend

Stabijhoun met pups Het gesprek is geheel vrijblijvend, u bent niet verplicht een pup af te nemen en de fokker is niet verplicht u een pup te leveren. Mocht u of de fokker zich niet kunnen vinden in bepaalde zaken, dan is een telefoontje naar de Pupinformatiedienst voldoende om u terug op de wachtlijst te laten plaatsen voor een volgend nest. Dit beïnvloedt uw positie op de wachtlijst niet, u zakt hierdoor dus niet naar een lagere plaats.

Verloopt het kennismakingsgesprek goed, dan kunt u afspraken gaan maken over het verdere verloop en over wanneer u langs kunt komen voor een eerste bezoek aan uw nieuwe gezinslid. De uiteindelijke koop/verkoop is een zaak tussen de fokker en de koper. De fokker heeft het recht om een koper te weigeren wanneer hij de overtuiging heeft dat de koper niet voldoende zorg aan de hond kan besteden.

WetterhounpupsUitkiezen of toewijzen

Verschillende fokkers hebben verschillende werkwijzen. De één laat de kopers langskomen als de pups een paar weken oud zijn om zelf een keuze te maken, de ander plaatst de pups op karakter, al dan niet met behulp van een puppytest, en alles tussen die twee uitersten in. Besef dat het uiterlijk van de pup niet het belangrijkste is, het karakter zou de doorslag moeten geven want wat heeft u aan die schattige vlekverdeling als de aard van het hondje niet bij u of uw gezin past?

Vraag de fokker naar het karakter van de pups, hij ziet ze tenslotte iedere dag en leert ze in de loop der weken goed kennen. De keren dat u bij het nest komt kijken, zijn slechts momentopnames en kunnen wellicht een verkeerd beeld geven van hoe een pup werkelijk is. Het zou kunnen dat dat lieve, slapende ding juist een rasechte raddraaier is die moe is van een hele ochtend de boel op stelten zetten en dat pienter kijkende pupje dat naar u toekomt, durft dat mischien pas omdat de rest nu ligt te slapen. Een fokker kent zijn pappenheimers, maak gebruik van die kennis en vraag advies.

Namen

WetterhounpupEr zijn honden met één enkele naam en er zijn er met sjieke, lange stamboomnamen, hoe zit dat nou? De Raad van Beheer heeft regels opgesteld waar fokkers zich aan moeten houden. Als een fokker geen kennelnaam heeft, mogen de pups die daar geboren worden slechts één naam krijgen. Is er wel een kennelnaam, dan zijn er meer mogelijkheden. Hoe de stamboomnamen er verder uit gaan zien, is geheel aan de fokker. Sommigen hanteren een beginletter per nest, een thema of een bepaald woord. Anderen laten de naamkeuze helemaal aan de koper over of kiezen juist zelf de stamboomnaam waarbij de roepnaam niet op het stamboomcertificaat wordt vermeld. Dat verschil ligt puur aan de voorkeur van de fokker. Ook daar kunt u naar vragen bij het kennismakingsgesprek.

Stabijhoun nestjeZelf vooraf fokkers benaderen

Fokkers mogen voor 50% van de geboren pups zelf een baasje zoeken maar maken daar niet allemaal gebruik van. Zij die wel een eigen wachtlijst hanteren, hebben vaak een website en vermelden daar dat u bij belangstelling contact op kunt nemen. Als u vooraf wilt weten waar uw pup vandaan komt en wie de ouders zijn, of u heeft een voorkeur voor een bepaalde fokker of combinatie, dan heeft u dus de mogelijkheid om dat samen met die fokker te bespreken en zich ook op zijn persoonlijke wachtlijst te laten plaatsen.

Als u vooral hoopt op die manier sneller aan een pup te komen omdat de wachtlijst bij de Pupinformatiedienst zo lang is, dan kan het resultaat wel eens tegen vallen. Een pup trek je niet zomaar uit het rek en de meeste fokkers hebben niet zo vaak een nest en persoonlijke wachtlijsten lopen snel vol. Hoe korter de tijd voor de geboorte van het nest, hoe kleiner de kans om er nog tussen te komen. In de praktijk betekent wachten op een bepaalde fokker vaak (bijna) net zo lang of nog langer wachten.

Risico teleurstelling

StabijhounpupDe ervaring leert dat gemiddeld 20% van de dekkingen niet in een nestje resulteert. De dekking mislukt, de teef blijkt niet drachtig of er worden te weinig reutjes of teefjes geboren. Als u wacht op een pup van een bepaalde fokker, kunt u dus teleurgesteld worden omdat er geen pup voor u bij zit. Het is daarom een goed idee om de wachtlijst van de Pupinformatiedienst als back-up te hebben en daar ook in te schrijven.

Hoe hoger u op de wachtlijst van de Pupinformatiedienst staat, hoe meer kans u heeft op een pup bij de fokker van uw keuze omdat de andere 50% van de pups via de informatiedienst geplaatst moet worden en u dan misschien ook voor die helft in aanmerking komt.

Adressen fokkers

De rasvereniging geeft geen adressen van fokkers uit. Om hen rechtstreeks te benaderen kunt u hun websites bezoeken en daar kijken of ze een eigen wachtlijst hanteren. Als een fokker aangeeft alle pups via de Pupinformatiedienst te plaatsen, wil hij liever niet gebeld of gemaild worden of er nog pups zijn.