Behendigheid / agility

Abe Floris en Anke in actie

Op voetbalschoenen met je hond in de manege?

Anke Hennink heeft een negen en een half jarige Stabijhounreu: Abe Floris fan de Muddehounen. Het is haar tweede stabij. De eerste is helaas niet zo oud geworden. Anke heeft met hem eerst een puppycursus gevolgd en daarna 'gehoorzame hond' en GG 1 gedaan.

Agility

"Ik beoefen met Abe Floris behendigheid. Op de hondenschool ben ik ermee in aanraking gekomen en ik doe het nog steeds met veel plezier. Dat geldt natuurlijk ook voor mijn hond. Behendigheid wordt trouwens tegenwoordig Agility genoemd omdat het een internationale sport is." Anke is die sport gaan doen om samen met haar hond bezig te zijn. Het vergt zeer veel energie en een goede conditie is voor hond en baas dan ook noodzakelijk.

De onderdelen

De hond moet eerst alle toestellen onder de knie hebben. Om aan wedstrijden te mogen deelnemen moet de hond minimaal 18 maanden oud zijn. De onderdelen die de hond moet beheersen zijn: sprongen maken over hindernissen van 65cm hoogte, een schutting nemen op 1.95 meter hoogte, een 'kattenloop' nemen, een wip op en af gaan, een tunnel en een slurf door rennen en een breedtesprong maken.

Abe Floris v.d. Muddehounen over een horde NK

"Het leukste dat ik tot nu toe bereikt heb, is deelname aan het NK (Nederlands Kampioenschap). Een ware belevenis en spannend bovendien. Ik weet dat ik nooit Nederlands kampioen kan worden omdat een stabij nou eenmaal niet zo snel is als een bordercollie of een Belgische herdershond. Vaak zijn we wel foutloos in tegenstelling tot iemand met zo'n snelle hond."

Combinatie

Agility versterkt de relatie tussen baas en hond omdat je het samen moet doen: samen een combinatie bent. De baas moet de hond begrijpen en Abe Floris moet weten wat zijn baas Anke van hem verwacht. Als wedstrijdloper traint ze het hele jaar door. Er zijn zelfs verenigingen die een manege afhuren om in de wintermaanden door te kunnen trainen als de velden daar te slecht voor zijn.

"De kosten vallen reuze mee, je moet sowieso lid zijn van een K.C. (Kynologen Club) en de lesgelden komen wat lager uit dan een cursus Gehoorzaamheid. Verder moet je goede (sport)schoenen hebben, bijvoorbeeld voetbalschoenen."

Informatie

Anke Hennink is lid van een vereniging die aan behendigheid doet. Daardoor krijgt ze elke twee maanden een blad waar wedstrijdinformatie in staat en verslagen van evenementen. In het boekje "Over Dieren" staat ook een hoofdstuk over behendigheid en in "Onze Hond" is ook regelmatig iets over agility te lezen. Anke's pleidooi voor Agility: "Ik vind Agility een sport die geschikt is voor elke hond, mits die niet te zwaar gebouwd of te dik is. Iedereen kan eraan deelnemen of het nu in competitieverband is of recreatief. En ... Abe Floris en ik blijven er jong bij. Elk weekend in de maanden maart tot en met oktober kun je aan wedstrijden meedoen in het hele land. Zelfs in de wintermaanden zijn er mogelijkheden om in een manege aan wedstrijden deel te nemen."