Combisport

Kunda en Binti aan het werk

Kunda en Binti doen samen Combisport

Kunda Zeilemaker heeft een stabijhounteefje: Binti fan de Molestêd, geboren in september 2001. Binti is niet haar eerste hond, maar wel de eerste stabijhoun.
Toen Binti 8 weken was, zijn ze begonnen met een puppycursus bij een Martin Gaus-hondenschool. Meteen daar achteraan hebben ze bij dezelfde hondenschool nog twee vervolgcursussen gehoorzaamheid gedaan.

Hondenfluisteraar

Binti was ongeveer één jaar oud toen Kunda in één week tijd twee verschillende mensen hoorde vertellen hoe bijzonder de werkwijze van hondenfluisteraar Klaas Wijnberg is. Nieuwsgierig geworden is ze met Binti een midweek naar Ameland geweest waar Klaas Wijnberg zijn workshops houdt. "Daar heb ik ontdekt dat de baas-hondrelatie de basis van alles is en ook dat die relatie het meest gediend is met samen dingen doen. Ik kan iedereen die een hond heeft aanraden een workshop te volgen op Ameland! Je kijkt nooit meer hetzelfde naar je hond" concludeert Kunda.

"Het bleek niet makkelijk een activiteit te vinden die mij aansprak en waarvan ik dacht dat Binti het ook leuk zou vinden. Ik beweeg graag, zij is daarentegen nogal rustig behalve als ze konijnen ziet of een reiger. Meestal ligt ze de hele dag te slapen. Ik wilde graag dat ze mee ging hardlopen - ik loop eens per week tien km - maar dat werd geen succes. Ook wilde ze niet met de fiets meerennen."

Binti klimt over een obstakel Circushond

Kunda Zeilemaker was opgevallen dat Binti wel graag circuskunstjes doet en over hekjes springt. Op internet vond ze Breitensport: voor hond én baas. Na enig zoeken kwam ze erachter dat de Alphense Hondenclub - al jaren de beste hondensportvereniging van Nederland - aan Breitensport doet. Twee jaar geleden zijn ze daar begonnen en ze vinden het nog steeds erg leuk! "Het is relaxed. Er is geen enkele druk op baas of hond, het moet vooral leuk zijn voor iedereen; ik hoorde dit het verschil is met behendigheid waar de vereniging ook aan doet. Voor Binti een goed uitgangspunt - zij doet alleen waar ze zin in heeft en eigenlijk geldt dat ook voor mij. Breitensport is inmiddels 'ingehaald' door Combisport, die in 2007 voor het eerst erkend door de Federatie Hondensport Nederland."

Kunda haat wedstrijden

"Bij de recreantengroep werd het moeilijk om Binti gemotiveerd te houden. Er kwamen steeds nieuwe honden bij die bij het begin moesten beginnen, terwijl Binti alles al onder de knie had en precies wist wat er van haar werd verlangd. Ik moest kiezen tussen stoppen, want te saai en een moeilijk te motiveren hond of meedoen met de wedstrijdlopers en ik koos voor het laatste omdat ik graag wat met mijn hond wilde blijven doen. Onze eerste Combisportwedstrijd vond 7 april plaats in Lithoijen, ver van huis voor ons. Ik ben niet competetief ingesteld, sterker nog: ik haat wedstrijden. Met een stabij zoals de mijne moet je echt niet het idee koesteren dat je kunt winnen van honden als duitse herders, labradors en andere supergehoorzame en enthousiaste viervoeters. Meedoen is voor ons belangrijker dan winnen. Dat werkt goed voor mij én voor Binti. Ik vond die wedstrijd geweldig!" Later zal blijken waarom.

De baas springt mee bij Combisport

Kunda en Binti springen "Het programma bestaat uit vier onderdelen: een gehoorzaamheidsgedeelte: een parkoers volgen, zit en blijf, hierkomen en apporteren. Bij de horden springt baas ook mee! Net als bij de slalom waarbij baas en hond door de poortjes gaan. De stormbaan, die bestaat uit hoogtesprongen, schutting, kattenloop, tunnel, band en breedtesprong gaat de hond over of door de toestellen en de baas rent ernaast. Bij de laatste drie onderdelen vindt tijdregistratie plaats. Je mag tijdens de oefening steeds communiceren met je hond, behalve bij het gehoorzaamheidsgedeelte. Bij de horden, slalom en de stormbaan mogen hond en baas niet meer dan een meter bij elkaar vandaan zijn. Als je dus een supergemotiveerde hond hebt die denkt: ja gáán, dan moet je zelf wel heel erg hard kunnen lopen wil dat nog wat worden. U begrijpt het al: hier scoren wij! Ik loop behoorlijk hard en mijn hond doet het rustig aan: ik mag wel zeggen dat wij de enige combinatie zijn die gelijk optrekt. De slalom is een zorgenkindje: mijn hond sukkelt achter mij aan en ik moet dus leverworst inzetten om de vaart erin te houden.

Tja, ik ben apetrots dat wij op de eerste wedstrijd combisport als eerste eindigden bij de debutanten. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de andere drie koppels met herderachtige honden echte beginners waren en wij trainen al bijna twee jaar, maar evengoed was het ook onze eerste wedstrijd"

Binti in de Alpen, "ga je nog hoger?" Wandelen in de Alpen

Toch is er nog iets leukers dat ze samen doen: wandelen in de Alpen, elk seizoen van het jaar. En als ze samen een top bereiken en bij het kruis zitten uit te puffen is Kunda heel erg trots op haar hond. "Binti vindt wandelen in de bergen het absolute einde. We hebben dan een overactieve, superenthousiaste hond bij ons. Ze klimt passages waar voor mensen kettingen hangen en bij het afdalen hangen we samen aan de ketting. Zoveel vertrouwen heeft ze!"

Nog eens de baas-hond relatie

"Samen leuke dingen doen bevordert de baas-hondrelatie is mijn ervaring. Binti doet heel erg haar best om het goed te doen, ze let op mij en kijkt steeds wat ik van haar wil! Ze vindt het spannend als we wat nieuws uitproberen. Gehoorzaamheidsoefeningen doen we de hele week door. In het park slaan we geen hekje over en nu er al weken grote rioolbuizen in de straat liggen, is dat ons dagelijkse oefenmateriaal. Dat werkt veel beter dan het rondje om de vijver.
Trainen doen we het hele jaar door. Een beetje regen of sneeuw deert ons niet en pas boven de 30 graden laten we het echte rennen achterwege.

De kosten vallen mee. Behalve het lidmaatschap van de vereniging dat € 20,- per jaar bedraagt, kost het trainen voor wedstrijdlopers niets. Recreanten betalen de vereniging € 40,- voor een traingsduur van 16 weken. Inschrijven voor een wedstrijd kost € 14,-.

Alles wat je wil weten over Breitensport is te vinden op het internet. Voor de Combisport kun je kijken op de website van de FHN en op combisport