Puppycursus

Socialisatie op de puppycursus, ofwel rondracen in de puppybak

Henk Wever en Aletta Griemink hebben sinds 15 oktober 2005 Famke, een Wetterhounteef. De week na haar komst zijn ze meteen aan een puppycursus begonnen. "Wij vonden de puppycursus belangrijk om Famke goed te socialiseren en natuurlijk was het ook een stukje opvoeding voor ons en niet alleen voor haar. De kosten bedroegen ongeveer € 35."

Aletta doet de training

Henk en Aletta gaan allebei naar de puppycursus. Aletta traint met Famke aangezien het haar eerste hond is; voor Henk is het zijn tweede. Henk is er altijd bij en volgt de verrichtingen op de voet; ziet wat er gedaan wordt en hoe ze verder moeten oefenen. Aletta vervolgt: "We spreken de les door op de terugweg naar huis omdat degene die toekijkt beter ziet wat er niet helemaal goed ging tijdens de cursus. De vervolgcursus gaat Henk doen en dan vergezelt Aletta hen om te zien wat er allemaal gebeurt, zodat ze één lijn aanhouden in de opvoeding."

Wat komt er allemaal bij kijken?

"We hebben geleerd hoe we moeten lopen zonder dat ze trekt. Famke leerde ook zitten, "af" en hier komen. Verder deden we aandachtsoefeningen. Na de pauze konden de honden in de puppybak - een afgesloten stuk grond - met elkaar spelen en socialiseren."

Het spreekt aan om te leren omgaan met haar hond en te leren hoe een hond denkt en hoe je dingen van haar gedaan krijgt. Maar gaat ze glimlachend verder: "Famke vond het rondracen in de puppybak en het spelen met de andere honden wel het leukst."

Famke komt weer...

Famke heeft een periode gehad dat ze niet meer goed wilde komen en Henk en Aletta vonden het niet meer vertrouwd om haar los te laten lopen. Op de cursus hebben ze geleerd om haar weer te laten komen als zij dat wilden. Nu geven ze Famke weer vertrouwen en mag ze los lopen. "Het blijft natuurlijk wel een Wetter die alles doet wanneer het haar uitkomt, maar daar leggen we ons meestal maar bij neer."

Aanbevolen lectuur

Spelenderwijs Opvoeden Van Uw Pup van Peter Beekman en Wij Hebben Een Puppy In Huis van Martin Gaus hebben ze gelezen. In beide boeken stonden handige tips waaruit Aletta en Henk datgene hebben gehaald waarvan zij vinden dat het beste bij hun manier van opvoeden van hun Famke past.

Pleidooi voor puppytraining

"Er viel vooral veel te leren, zowel voor Famke als voor ons. In de loop van de jaren blijkt ook voor Henk veel te zijn veranderd sinds hij 14 jaar geleden met zijn eerste hond een puppycursus heeft gevolgd.

Een leuke bijkomstigheid van puppytraining is dat het erg gezellig is. Ook Famke vindt dat: ze weet namelijk niet hoe snel ze uit de auto moet komen om zo snel mogelijk naar het trainingsveld te rennen. "We gaan dan ook zeker verder met de volgende cursus, Basis A en B."