Rally-O

Rally-O, hoe doe je het?

Rally-O is een hondensport waarbij je met je hond een parcours aflegt met een tien- tot twintigtal oefeningen. Het is een combinatie van gehoorzaamheid met wat behendigheid.
Het parcours volgt een aantal genummerde bordjes waarop de oefeningen staan. Perfectie (als bij G&G) is niet vereist, noch de snelheid waarmee het parcours gelopen wordt. Wel moet het duidelijk zijn dat er een team bezig is.
Je mag veel tijdens het parcours: je hond verbaal en non-verbaal enthousiasmeren, echter aanraken mag niet evenals het bij je hebben van, en belonen met een voer of een speeltje. Iedereen kan meedoen met Rally-O.

Laagdrempelig

Deze letterlijk laagdrempelige sport is een aanrader voor mensen die iets met hun hond willen ondernemen om samen iets op te bouwen.
Omdat de prestatiedruk niet aanwezig is, bevordert Rally-O heel snel de baas-hond relatie. Opvallend was dat veel eigenaren van Wetterhounen iets hadden van: "Ik wist niet dat mijn hond dat leuk zou vinden."

Fido en Feike gaan het proberen

Ik besloot het Rally-O parcours ook te lopen met onze stabijhoun Feike. De gehoorzaamheidstrainingen en jachttrainingen (met name het volgen en 'achtje' lopen) zijn al wat jaartjes geleden. Het volgen ging dan ook niet vlotjes, evenals het slalommen. Het onderdeel komen ging uitstekend en vergezeld van een zeer attente blik; want normaliter een voer als beloning. We misten beiden wat meer behendigheidselementen (sprongen), maar die komen in de beginnersklassen nog niet voor.

Mijn vrouw Arina maakte met onze andere Stabijhounreu Fido ook een ronde en daarbij bleek overduidelijk dat er een team aan het werk was. Hij was zeer attent en 'volgzaam' en had er veel zin in. Zij gaan zich oriënteren of er mogelijkheden zijn in de buurt. Het lijkt een prima activiteit met een wat oudere hond.

Faemke

Faemke volgt met mevrouw Breuring gehoorzaamheidstrainingen, dus Rally-O wil ze ook wel eens proberen.
Na een korte uitleg lopen ze een ronde en dat gaat hen zeer goed af.

Het ontbreken van het competitie-element bevalt haar zeer. Mocht je dat wél willen: er worden ook Rally-O wedstrijden gehouden.

Bowe houdt van afwisseling

De baas van Bowe doet alles met zijn hond. Eerst had hij niet zoveel met honden; zijn vrouw heeft de wetterhounreu in huis gehaald. Nu zijn baas en Bowe onafscheidelijk én ze houden van afwisseling; van zoekspelletjes tot samen zwemmen. Om nog meer leuke en geschikte activiteiten te vinden zijn inmiddels twee boeken en enkele dvd's aangeschaft.
Rally-O willen ze dan ook zeker uitproberen en het resultaat mag er zijn voor zo'n eerste keer.

De sportieve kant van Kaj v 't Hooge Holt

Kaj is geen onbekende als je de uitslagen van hondenshows volgt. Daar doet zijn bazin dan ook alles aan. Na de puppycursus, enkele vervolgcursussen en behendigheid doen ze nu GG2. En dat twee keer per week. Zelfs als ze gaat paardrijden loopt de Stabijhounreu mee in de bak. Ook heeft ze bij de KNJV nog jachttraining gedaan. Dan weet je wel wat baas en hond samen leuk vinden.

Dat blijkt ook op het oefenparcours Rally-O. De oefeningen worden bijna vlekkeloos door deze combinatie uitgevoerd. Een prima baas-hond relatie.

Harrie Jansema