Speuren

Enig speurwerk leverde speurwerk op...
Bertha van Engelen heeft vier stabijs: Fetsje (14), Lobke (11) en Anke. Toen Fetsje en Lobke met pensioen gingen wilde Bertha graag actief blijven in de hondensport en is Douke v.d. Stinzenhiem de roedel komen versterken.
"Douke is een echte werker en vindt alles geweldig om te doen. We zijn begonnen met een puppycursus, gevolgd door diverse gehoor-zaamheidcursussen, flyball, doggydance, jachttraining, reddingshondenwerk en 3-in-1 cursussen: speuren, sorteren en apporteren. De uiteindelijke keuze is gevallen op speuren."
Na enig speurwerk...
"Toen Douke kwam, ben ik weer naar diezelfde hondenschool in Moordrecht gegaan waar ik destijds, na het nodige speurwerk, nog met Fetsje aan speuren heb gedaan. Douke blijft er plezier in houden. Hij is heerlijk bezig en moet zijn kop erbij moet houden. Er doen daar nog vier stabijs aan het speuren mee, w.o. ook Borke v. Marheke."
Competatief?
"In het speuren zijn er voor zover ik weet geen officiële wedstrijden, tenzij je bij een IPO (politiehonden) trainingsgroep zit. Nou daar zie ik mij nog niet met een stabij aankomen. Hoewel? Misschien moet ik maar eens kijken hoe hij tussen al die herders zijn werk doet.....
Nee! Ik doe dit geloof ik liever recreatief. Wedstrijden zou ik eerder gaan doen met jachtproeven."
Wat moet je (hond) er allemaal voor doen?
"Bij speuren moet de hond heel geconcentreerd bezig zijn. Douke moet tijdens het speuren bijna continu met zijn neus aan de grond lopen om het uitgezette spoor op de juiste manier te volgen. Dat is misschien lichamelijk niet zo vermoeiend maar geestelijk des te meer.
Een eenvoudig spoor is een rechte lijn op een open vlakte. Een moeilijk spoor heeft veel bochten en gaat o.a door dichte begroeing. Aan het eind van het spoor ligt altijd de prooi (=zijn favoriete speeltje) verstopt. Alleen bij een goed resultaat komt het speeltje tevoorschijn en wordt er even mee gespeeld."
Mooiste prestatie tot nu toe
"Speuren is een recreatieve sport waardoor de prestaties moeilijk te toetsen zijn. Ik vind het wel heerlijk om te zien hoe Douke zorgvuldig, geconcentreerd en nauwkeurig een spoor uitwerkt. Een van de laatste trainingen bijvoorbeeld had ik een moeilijk spoor voor hem uitgezet dwars door lage begroeingen en struiken. Hij pikte exact op de plaats waar ik uit struikgewas was gekomen mijn spoor weer. Ook op het veld liep hij precies de lijnen die ik had uitgezet. Daar kan ik nou van genieten!"
Op de vraag of speuren de relatie baas-hond bevordert, zegt Bertha: "Hond en baas moeten een twee-eenheid zijn om een spoor tot een goed einde te brengen. Zo moet ik bijvoorbeeld aan Douke kunnen zien of hij het spoor volgt of dat hij ernaast zit of voor zichzelf bezig is. En natuurlijk of hij de prooi heeft gevonden."
Het hele jaar door
"Speuren kun je het gehele jaar door doen. Het is een sport die je bij een hondenschool kunt volgen en ook thuis kan trainen.
De kosten zijn met name het cursusgeld van de hondenschool. Verder heb je een tuig nodig zodat je niet de nek van de hond beschadigt en een lange lijn om de hond ook op grotere afstanden te laten werken."
Lectuur over speurwerk?
“Ruud Haak heeft er over geschreven in zijn boek: ‘De neus van de hond’. En in de Hondensport-serie is het boekje ‘Speuren’ door Hans van der Stoom uitgegeven.“
Speuren staat ook jaarlijks op de kalender van de Familiedag van de NVSW waar je van diverse hondensporten kunt uitvinden waaraan jezelf en je hond het meeste plezier beleven.
Meer info over speuren vind je op www.honden.nl (zoek ‘speuren’), waarna je een aantal hondenscholen vindt die speuren in het lespakket hebben. Ook op honden-gehoorzaamheid.pagina.nl kun je checken of KC’s en hondenscholen speuren aanbieden.
Pleidooi voor het speuren
“Speuren is geweldig om met je hond te doen, omdat die zowel lichamelijk als geestelijk bezig is. Elke hond groot of klein, jong of oud kan eraan meedoen. En ook de "oude rotten" doen nog graag een rondje mee.
Na een introductie kun je ook zelf lekker aan de slag gaan. En successievelijk de sporen verder uitbreiden."