Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Home | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Fokken | Webwinkel | Actueel | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Nieuwsoverzicht

Heeft u nieuws dat betrekking heeft op onze Friese rassen, of dat interessant kan zijn voor andere Stabij- en Wetterhounliefhebbers? Stuur dan een mailtje naar de webmaster.
 

Twee F2 nesten geboren

donderdag 31 augustus 2017

Twee F2 nesten geboren (nakomelingen van de eerste outcross combinatie)

Bij de familie Spikker is op zondag 16 juli 2017 de F1-teef Diede Dokkum van de Meiakkers bevallen van een pup. Ze was gedekt door de 100% zuivere wetterhoun Doede van de Eestroom. De bevalling ging heel vlot. Men was nieuwsgierig en in afwachting van nog meer pups, aangezien het daarop had geleken tijdens de echo, maar helaas bleef het bij één. Voor de zekerheid is er nog een check bij de dierenarts geweest.
Als eenling had dit pupje, een volledig zwart teefje, het al in de baarmoeder goed gehad dus het was een grote pup. Diede is een perfecte moeder en had ruim voldoende melk. Het pupje heet Mienke en ze is een mooie, stevige pup. Het lijkt al een echte Wetter. Straks gaat ze in Friesland wonen.

Het tweede F2-nest heeft helaas een wat minder voorspoedige geschiedenis. Dinthe, die bij Mirjam Lumkeman en haar partner woonde, was gedekt door Drys Drylts van de Meiakkers, een reu uit het F1-nest. Het nest zou geboren worden onder de kennelnaam Van Hollandia Staete. Dinthe droeg veel pups, maar helaas kwam de bevalling niet vlot op gang; Dinthe had vrijwel direct weeënzwakte. Na overleg – er was inmiddels één pup geboren – werd besloten tot een keizersnede. Die leek goed te verlopen en het totaal aantal pups kwam op negen stuks. De keuze voor een keizersnede bleek terecht, enkele pups zaten dusdanig ingeklemd dat Dinthe ze nooit zelf had kunnen werpen. Tijdens de operatie scheurde de baarmoeder, waardoor deze verwijderd moest worden. Dat is een riskante ingreep vanwege de hoge concentratie aan bloed in dat gebied doordat er een geboorte gaande is. De operatie leek goed te verlopen, maar Dinthe kwam niet goed bij uit de narcose. Na een infuus werd ze wat helderder en mocht ze naar huis, maar helaas zakte ze daar al snel weer wat weg. De dierenarts werd erbij geroepen maar helaas mocht dat niet baten. Slechts 7 uur nadat de negen pups op de wereld waren gekomen overleed zij, temidden van haar pups.
De pups moesten met de hand worden grootgebracht.

De stabij Willemijn, die ook bij de fokker woonde, kreeg de pups aangeboden. Ze accepteerde ze direct, maar had natuurlijk geen melk. De verzorging nam ze wel direct op zich en zo nam ze erg veel werk over. Erbij slapen wilde ze in eerste instantie niet, zodat de fokker er zelf bij ging liggen om te Drys Drylts van de Meiakkers zorgen voor het zo broodnodige fysieke contact.
Helaas overlijden er na een week twee pups. Flessenpups zijn veel kwetsbaarder, maar gelukkig zijn er nog zeven over. Na weer een week wordt er nog een pup ziek en die overlijdt helaas ook. Een vierde pup wordt ziek, maar die overleeft het gelukkig wel. En rond diezelfde tijd schiet opeens de melk bij stabij Willemijn toe en besluit ze de zorg 24/7 op zich te nemen.
De melk bevat onvoldoende voedingsstoffen maar de zorg die ze biedt is van groot belang. Dat verschil is ook te merken: er is rust en de overgebleven pups, drie reutjes en drie teefjes, groeien goed en zijn tevreden. Er wordt besloten vroeg af te spenen en als de pups zes weken zijn liggen ze niet alleen op schema qua groei, ze liggen zelfs boven het gemiddelde.
In totaal zijn er drie reutjes overleden maar de overgebleven zes pups zijn inmiddels gecontroleerd en geheel gezond verklaard.

F1-nest op komst

Een dezer dagen is het zover: er zal een dekking plaatsvinden waaruit hopelijk het derde outcross-nest geboren zal worden. De bruinbonte teef Hiske zal worden gedekt door Airedale terrier Devil van ’t Seebosch. Devil is een knappe reu van bijna 7 jaar. Zowel fokker Esther Maas als Devils eigenaar Frans van Kilsdonk zien uit naar deze bijzondere combinatie.

Binnenkort meer informatie over de outcross in de digitale nieuwsbrief en het clubblad.

Hieronder ziet u de bijbehorende foto's, klik op een foto om deze te vergroten.

bruinbont-teefje.jpg daane.jpg domela.jpg drys.jpg img_2576.jpg p1020076-1.jpg p1020082-1.jpg zwartschimmel-teefje.jpg