Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Home | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Webwinkel | Fokken | Actueel | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Nieuwsoverzicht

Heeft u nieuws dat betrekking heeft op onze Friese rassen, of dat interessant kan zijn voor andere Stabij- en Wetterhounliefhebbers? Stuur dan een mailtje naar de webmaster.
 

Rasexamen Stabijhoun op zaterdag 21 april 2018

donderdag 3 mei 2018

Op verzoek van de NVSW en Onze Stabyhoun een terugblik op het opleidingstraject en het rasexamen voor keurmeesters voor de Stabijhoun.

Als kandidaten kijken we er al een hele poos naar uit, maar op 17 oktober 2017 komt dan toch het eerste mailtje van Marijke Teusink en Bertha van Engelen: de NVSW en Onze Stabyhoun organiseren samen een opleidingstraject voor aankomend keurmeesters, en op zaterdag 21 april zal het examen plaatsvinden. Het volgen van het opleidingstraject is voor de Stabijhoun verplicht voor alle aankomend keurmeesters. Dit omdat de Stabijhoun een van onze Nederlandse rassen is, waar we met elkaar verantwoordelijk voor zijn en natuurlijk met extra zorgvuldigheid mee om moeten gaan. Keurmeesters die niet alleen bevoegd zijn, maar vooral ook uiterst bekwaam, zijn voor het behoud van deze rassen van essentieel belang.

Bertha en Marijke hebben vanaf het begin de wind er goed onder. In de eerste uitnodiging wordt al gelijk klip en klaar aangegeven dat van de kandidaten verwacht wordt dat ze grondig voorbereid en voorzien van alle basiskennis over het ras op de eerste opleidingsavond verschijnen, en de dames hebben daartoe een gedegen lijst van tien boeken samengesteld. Ook zijn de kandidaten natuurlijk welkom op de evenementen van de beide verenigingen.

De eerste opleidingsavond vindt plaats in januari 2018. De examinatoren Wout Arxhoek en Dick Rutten zijn onze opleiders, en het eerste deel van de avond wordt gevuld met een uitgebreide presentatie van de rasstandaard waarin aan de hand van foto’s zichtbaar gemaakt wordt hoe de ideale Stabijhoun er uit zou moeten zien. Na de pauze mogen we dit zelf in de praktijk gaan bekijken aan de hand van twee honden.

Een maand later zijn we weer in Woudenberg, nu voor het proefexamen. Drie reuen en drie teven worden door de examencommissie en door alle kandidaten beoordeeld en beschreven, en de resultaten worden genoteerd op het scorebord. En net als op het examen mogen de kandidaten hun visie motiveren en onderbouwen.

Van de lange lijst met kandidaten melden zich al snel een paar af, maar met zoveel kandidaten is het altijd spannend wie er uiteindelijk wel of niet examen mogen doen. Na afloop van het proefexamen wordt hierover grondig beraadslaagd door de examencommissie en vertegenwoordigers van de beide verenigingen. Groot is de verrassing als blijkt dat in overleg met de Raad van Beheer besloten is dat alle kandidaten die het opleidingstraject gevolgd hebben ook examen mogen doen. Voor het eerst in de geschiedenis zal er op 21 april een examen plaatsvinden voor maar liefst 12 kandidaten.

En dat heeft de examencommissie geweten! Op een stralend zonnige warme lentedag zitten Wout en Dick, samen met Rony Doedijns en Jan Coppens als gedelegeerden, een hele lange dag in de Camp in Woudenberg. En mogen wij als kandidaten de wachttijd nog doorbrengen zittend op een comfortabele loungebank, voor de examencommissie zijn de omstandigheden beslist Spartaanser. Negen lange uren zittend op hardplastic stoeltjes in een benauwde dameskleedkamer van de sporthal doen zij geconcentreerd hun uiterste best om alle kandidaten volop de kans te geven hun kennis van de Stabijhoun te laten zien. En met succes! Van de 12 kandidaten mogen na afloop van het examen 10 kersverse keurmeesters een prachtige bos bloemen met felicitaties in ontvangst nemen van Marijke en Bertha die bijna net zo blij zijn als wij zelf!

Namens alle kandidaten hartelijk dank aan de examencommissie en de organisatoren, en natuurlijk zeker ook aan alle eigenaren die met hun honden aan dit examen of aan het voortraject hebben meegewerkt!

Lida Reeskamp-Blok