Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Welkom | Vereniging | Pups | Stabijhoun | Wetterhoun | Webwinkel | Fokken | Nieuws | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Nieuwsoverzicht

Heeft u nieuws dat betrekking heeft op onze Friese rassen, of dat interessant kan zijn voor andere Stabij- en Wetterhounliefhebbers? Stuur dan een mailtje naar de webmaster.
 

Voor eigenaren van Wetterhoun met Bijlage-stamboom

vrijdag 30 augustus 2019

Belangrijk bericht voor eigenaren van een Wetterhoun met een Bijlage-stamboom.

Dit bericht is uitsluitend bedoeld voor eigenaren van honden, die beschikken over een stamboom met een Bijlage nummer. En dan nog uitsluitend voor de honden, die niet via een outcross deze stamboom hebben gekregen, maar nakomeling zijn van de Wetterhounen die via een aankeuring een stamboom hebben gekregen.
Die hond is,  net als alle andere Bijlage – honden, die recent zijn ingeschreven in het Nederlands Honden StamBoek  een nakomeling van Maarke van Huize de Grift (NHSB 2687296) en Riemer (NHSB 2429895). Omdat voor deze combinatie nooit stambomen zijn aangevraagd, is er daarna een (weliswaar raszuivere) generatie zonder stambomen ontstaan. Door het aankeuren van Dwayke, Benthe en Twirre van de dhr. D. Dijkstra en Dautzen van dhr. M.v.d. Berg zijn er gelukkig weer 38 honden bijgeschreven in het Bijlage stamboek ( te herkennen aan een Bijlage G0/G1/G2 -nummer op de stamboom.)
Naast deze aangekeurde honden, zijn er inmiddels ook via de outcross 7 F2 pups ingeschreven uit de Labrador/Wetterhoun combinatie en 20 F2 pups vanuit de Poedel/Wetterhoun combinatie.
Door het Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen 2013-2028 uit te voeren is er een nieuwe weg gevonden om het ras en de gezondheid van de Wetterhoun in een goede richting te duwen.

Om te voorkomen, dat er met deze “nieuwe” fokkerijdieren achteloos wordt omgegaan, staat er in het Beleidsplan wel een duidelijke alinea, speciaal gericht op honden met een Bijlage Stamboom.

15.6.     Na schriftelijk verzoek van de Aangewezen Jury van de Rasvereniging ontvangen
honden die worden ingeschreven in de bijlage een stamboom. Nakomelingen van
honden die zijn ingeschreven in de bijlage en die worden ingezet in de fokkerij, krijgen
alleen een stamboom indien bij de dekaangifte een goedkeuring is meegestuurd door de rasvereniging/Aangewezen Jury. Dit geldt voor de inzet van bijlage G-0, G-1 en G-2 honden in de fokkerij.

Uiteraard wordt hier bij het woord “rasvereniging” de NVSW bedoeld, daar alleen onze rasvereniging een overeenkomst hierover heeft gesloten met de Raad van Beheer.
Deze voorwaarde geldt trouwens ook voor de inzet van reuen!

Omdat het niet altijd duidelijk was hoe de Raad van Beheer met deze afspraak omging, zijn bij het laatste evaluatiegesprek tussen de NVSW en de Raad duidelijke afspraken gemaakt over deze voorwaarde.

Met deze publicatie wijzen wij u erop, dat wanneer uw hond wordt ingezet in een combinatie, waarbij sprake is van een Wetterhoun met Bijlagenummer, u altijd de dektoestemming van de NVSW moet meesturen naar de Raad van Beheer, wanneer voor dat nest stambomen worden aangevraagd. Dit meezenden moet gebeuren tegelijk met de dekaangifte! Zonder deze toestemming worden er geen stambomen afgegeven!
Voor vragen over deze verplichting kunt u altijd mailen of bellen met 078-6823297
 
Met vriendelijke groeten,
Lineke Molenaar (FAC.Wetterhoun/outcrosszaken)
wetterfac.outcross@nvsw.nl