Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Welkom | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Webwinkel | Fokken | Nieuws | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Nieuwsoverzicht

Heeft u nieuws dat betrekking heeft op onze Friese rassen, of dat interessant kan zijn voor andere Stabij- en Wetterhounliefhebbers? Stuur dan een mailtje naar de webmaster.
 

Nog een prachtig F-3 nest geboren!!

woensdag 6 mei 2020

Ook in 2020 is er een F3-nest geboren: bij fokker Nicole Devos is op 12 april een nest bruine en bruin-witte Wetterhounen geboren. Eveneens uit de combinatie Labrador x Wetterhoun uit 2014, maar nu via een mannelijke vertegenwoordiger. Uit de reu Drys Drylts van de Meiakkers x Dinthe werd de reu Dinthe's Domela (Dintho) gekozen om Klaske (Kara) v.d.Eestroom te dekken en deze combinatie bleek succesvol: 8 pups (3 reuen en 5 teven) groeien als kool en laten zich door een zorgzame en toegewijde moederhond verzorgen. Voor de pups zijn inmiddels goede adressen gevonden; zowel door de fokker zelf als door de pupinformatiedienst van de NVSW worden (ook in deze Corona-tijd) afspraken gemaakt om de bezoekregeling vorm te geven.

Voor het jaar 2020 staan er nog veel meer combinaties tussen nakomelingen uit de outcross (Bijlage-honden) op het programma. Naast een 2e combinatie Wetterhoun-Labrador zullen ook de geselecteerde honden uit de Airedale en Poedel- combinatie worden ingezet. Ook uit de 1e
Labrador-combinatie zullen nog twee honden worden ingezet.

Door de Corona-maatregelen zijn enkele combinaties verschoven naar de volgende loopsheid. In juli 2020 worden de nakomelingen uit de Barbet-combinatie medisch gekeurd en zal in januari 2021 duidelijk zijn welke honden er worden gekozen om toe te treden tot de fokkerij!


Het eerste F3 – nest is geboren!


Op 24 oktober 2019 werd het eerste “derde generatie”-nest geboren bij de Wetterhounfokkers Suze Hoogesteger en Durk van der Meulen. Een primeur voor deze fokkers en een prachtige opsteker voor de NVSW, die sinds 2013 het Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen 2013 -2028 uitvoert.
Met de komst van deze 8 gezonde, prima gesocialiseerde en prachtige pups, is een volgende stap gezet in een lang traject, waarin de Raad van Beheer en de NVSW zich hebben verbonden in de opdracht om het ras Wetterhoun te behouden voor de toekomst.
De pups, die inmiddels allemaal een goed adres hebben gevonden, zijn nakomelingen van de eerste outcross-combinatie tussen een Labrador-reu en een Wetterhounteef. Via één van de geselecteerde teven uit deze combinatie is de zwarte moederhond van dit F3-nest, Minke geboren en samen met de 100% Wetterhoun-reu Tsjalle Kryn fan de Beemsterklei (ook zwart) heeft dit geleid tot een nest, waarin drie van de vier de kleurvariëteiten van de Wetterhoun zijn vertegenwoordigd.

De pups, die nog voor 1/8 Labrador-genen en voor 7/8 Wetterhoun-genen hebben, worden in de komende anderhalf jaar gevolgd door de NVSW. Op de leeftijd van een jaar worden alle pups gecontroleerd op de ellebogen en de heupen, worden de eigenaren bevraagd op de karakters van de honden en wordt in kaart gebracht hoe het eerste jaar is verlopen qua gezondheid. De honden worden onderdeel van het sponsorplan van de firma Farmfood, waarna zij op de leeftijd van 18 maanden worden uitgenodigd op een terugkom-dag. Tijdens deze dag wordt besloten welke honden er moeten worden ingezet in de Fokkerij.

Alleen door de medewerking van fokkers en reu-eigenaren, die bereid zijn om hun hond in te zetten in deze outcross fokkerij, is het mogelijk om te voldoen aan de visie van NVSW en Raad van Beheer: het fokken van een gezonde Wetterhoun, die in het bezit is van een stamboom én het karakter van dat unieke ras.