Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Welkom | Vereniging | Pups | Stabijhoun | Wetterhoun | Webwinkel | Fokken | Nieuws | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Nieuwsoverzicht

Heeft u nieuws dat betrekking heeft op onze Friese rassen, of dat interessant kan zijn voor andere Stabij- en Wetterhounliefhebbers? Stuur dan een mailtje naar de webmaster.
 

Nieuwe outcross-nesten op komst!

zondag 29 oktober 2017

Nieuwe outcross-nesten op komst!

Onze vereniging werkt aan de gezondheid van de wetterhoun met een speciaal fokprogramma, het Outcross Fokbeleid. Door het gecontroleerd inkruisen van vers bloed proberen we ons ras zo gezond mogelijk te houden. In september werd er een wetterteefje gedekt door een van de F1-heren uit de poedel x wetter combinatie. De dracht is inmiddels bevestigd en dat betekent dat we in de tweede helft van november een F2 nest kunnen verwachten bij deze fokster. Hoe ze eruit gaan zien? We verwachten bont en eenkleurig en in elk geval zwart, misschien ook bruin. Sommige zullen een “doorgroeivacht” hebben, vergelijkbaar met het vachttype van een poedel. Deze vachten kennen geen rui maar moeten wel regelmatig geknipt worden. Er zullen ook pups zijn (in theorie de helft) die een normale wettervacht zullen krijgen.

Voor de F2-pups zijn speciale regels. Deze pups krijgen een Bijlage-stamboom, zoals dat heet. Met zo’n stamboom kun je alles doen wat elke rashond kan: wedstrijden, shows, trainingen. Er is wel een restrictie: wie een pup uit een F2-nest heeft tekent er bij de aanschaf voor mee te zullen werken aan het fokprogramma waar deze honden deel van uitmaken. Dat houdt in: De honden dienen op drie momenten present te zijn in de eerste anderhalf jaar van hun leven. Op die dagen worden ze uitgebreid bekeken, geïnventariseerd en ook medisch gekeurd. Van de eigenaren verwachten we dat ze hun medewerking geven aan deze dagen. De kosten voor de medische onderzoeken worden gedragen door de NVSW. F2-honden kunnen alleen voor de fokkerij worden afgewezen op medische gronden, exterieure kenmerken wegen minder zwaar. Per nest worden er maximaal 4 honden toegelaten tot de fokkerij. Als ze worden goedgekeurd verwachten we dat de kopers hun medewerking geven aan de verdere uitvoering van het fokbeleid. Dat is immers waarvoor deze nesten mede worden gefokt; de genen die we zo winnen moeten dus ook de populatie weer in. Per nest kunnen er dus maximaal 4 honden worden ingezet in het fokprogramma. Uiteraard is er vanuit de vereniging een uitgebreide begeleiding.

Ook een nieuw F1-nest is onderweg. Er werd een teefje gedekt door een Airedale terrier reu en dat gebeurde in de tweede week van september. Dat betekent dat we medio november pups kunnen verwachten van deze combinatie. De echo liet zien dat er een nest onderweg is. De pups van dit nest zullen allemaal zwart zijn en een redelijk tot goede krulvacht hebben. De Airedale heeft een plukvacht, en de vachten van de pups zullen waarschijnlijk een vergelijkbare vacht krijgen qua onderhoud. Voor de F1-pups is het beleid iets anders: deze pups hebben ook een verplicht aantal terugkom-momenten en aan het einde van dat traject zullen er enkele dieren worden gekozen die daadwerkelijk ingezet zullen worden voor de fokkerij. Er wordt een keuze gemaakt die in eerste instantie door de medische uitslagen wordt bepaald, en in tweede instantie op bouw van de honden: we kiezen dan voor een bouw en type dat het dichtst ligt bij de wetterhoun. De precieze regels en overeenkomsten die voor deze nesten van toepassing zijn kun u vinden onder bijgaande link. Wie belangstelling heeft voor een pup uit een van deze nesten kan zich aanmelden bij de NVSW. Op deze  pagina !Airedale terrier 
F1 uit de poedel x wetter combinatie