Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Home | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Webwinkel | Fokken | Actueel | Fotogallery | Diverse | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Senioren in het zonnetje

Als pup staan onze Friezen met hun vertederende smoeltjes altijd vanzelf veel in de belangstelling. Eenmaal volwassen en in de kracht van hun leven presteren ze dingen die ook de nodige aandacht krijgen. Maar als ze in de herfst van hun leven komen en de ouderdom zich met gebreken aandient, neemt de interesse van de omgeving vaak af. Onbegrijpelijk, want wat zijn ze mooi ... die markante koppen met vaak grijze haren en een wijze, bedaarde blik die laat zien dat ze al heel wat hebben meegemaakt. Prachtig zijn ze!

'Senioren in het zonnetje' is een ode aan deze oudjes, een speciale rubriek om de veteranen voor het voetlicht te halen.

Benadert uw Stabij- of Wetterhoun de respectabele leeftijd van onderstaande veteranen of is hij/zij zelfs ouder, dan kunt u hem of haar aanmelden voor deze rubriek. Stuur een mailtje met zijn of haar naam, het NHSB nummer en een recente foto naar foto@nvsw.nl

De veteranen der veteranen worden in een gouden lijstje geplaatst.


De oudste Stabijhounen

Watse Ipe v.h. Zandhiem *22-03-2003

09-03-2018: Watse doet het nog steeds erg goed. Binnenkort wordt hij 15 jaar…… Hij is niet sacherijnig of bijterig. Slaapt wel veel. Hij loopt ’s morgens en ’s avonds nog altijd een rondje mee (ongeveer een haf uur). Ik moet hem dan wel begeleiden, want hij ziet bijna niets meer. Dan stuur ik hem om lantaarnpalen heen en geef aan als er een stoeprand komt enzo. Hij loopt ook meestal achter mij. In de tuin loop ik wel eens te snel voor hem en dan gaat hij met zijn neus precies het spoor langs waar ik heb gelopen. Nee, aan zijn neus heeft hij nog niets. Alleen zijn ogen en gehoor zijn slecht. Ik mag niet mopperen en dat zal ik ook zeker niet doen. Ik vind het fijn om te zien hoe deze krasse knar geniet van zijn oude dag. Hij ligt nog steeds samen met Hessel (6 ½ jaar)in 1 mand. Die twee reuen zijn echt lief met elkaar.

Douke fan 't Winalduhiem *11-03-2004
 
07-09-2018: Onze Douke, nu 14.5 jr, is nog steeds een  zeer lieve “actieve” Stabij  voor zijn leeftijd. Zijn gezondheid gaat nog steeds goed en is in heel zijn leven nog niet ziek geweest. Alleen soms last van die lastige zij-nageltjes, als ze los zitten. Hij slaapt wel weer iets meer dan verleden jaar. Nog ietsje dover dan voorheen. Je kan binnen komen, rond hem heen lopen, niet wakker te krijgen, maar dan... Als de koelkast open gaat ... Ja hoor, wakker! Heeft met heel veel dingen een eigen ritme gecreëerd. Hij gaat voor de TV staan om te zorgen dat meneer zijn zin krijgt. Alles om maar aandacht te krijgen en een rondje naar buiten willen gaan. Denk nu niet dat komt over een 15-20 minuten ... Nee hoor! Douke blijft heen en weer huppelen. Op deze leeftijd, mag dat van ons wel. Kom je thuis van je werk, gaat Douke in de bijkeuken staan. Kijkend naar de kast waar  de hondensnoepjes liggen. Kom je niet, blijft hij staan, achterom kijken en wachten. Dit kan Douke best een poosje volhouden. Ook het naar buitenkijken bij de vensterbank, vindt hij leuk. Zo vult hij de momenten dat hij alleen thuis is. Bankhangen daar is Douke in afgestudeerd. Was vast makkelijk om aan te leren en de uitvoering is bijna perfect ... Luiwammes. De buurtkatten komen nog steeds gezellig buurten. Komen bij hem liggen of even gedag zeggen.
 

Jelle *16-11-2004

Jelle is een ontzettend lieve en sociale hond. Een echte mensenvriend. Ook wandelt Jelle  graag in de bossen en velden, en vindt het ook gezellig om in een groep met andere honden mee te wandelen, spelen doet,en deed,  hij bijna niet met andere honden, Jelle doet graag zijn eigen ding. Naar andere reuen was hij een echte macho en naar de teefjes een echte gentleman. Jelle is geen fan van water, zwemmen heeft hij nooit gedaan, alleen pootje baden. Terwijl moeder en de rest van het nest echte waterhonden waren. Hij doet zijn naam echt eer aan friese sta-bij, gekscherend noem ik hem ook wel "sta in de weg". Hij wil er altijd en overal bij zijn. Als we op vakantie gaan zit hij als eerste in de auto, stel je voor dat we hem vergeten? Tegenwoordig doet hij het rustigaan, hij heeft wat ouderdomskwaaltjes artrose, staar en gevoelige luchtwegen, maar hij is nog altijd tevreden en opgewekt. Hij wandelt nog graag en heeft nog veel aandacht voor zijn omgeving.

 

Lútsen Joppe v.d. Eenhoornleijn *12-01-2005

06-09-2018: Geboren in Ureterp. Met een  mama Isabel en papa Hylke moest  hij wel een mooie jongen worden. Vele titels heeft hij tijdens shows vergaard. Veel kleintjes heeft hij gemaakt tijdens andere "shows". Joppe was gek op het vrouwvolk. Ook al was een loopse dame niet van hem gediend, vijf minuten na een snauw, ging hij weer vragen of ze hem nu misschien dan wel leuk vond. Vele kinderen en later kleinkinderen, achter- en achter- -kleinkinderen zijn het gevolg. En ja, ik schrijf was gek op vrouwen. Nu doen ze hem ietsje minder. Wanneer er een leuke meid langs komt wil hij zich nog wel uitsloven. Net een oude vent die zijn buik inhoudt omdat er een mooie meid passeert. Hij houdt nog steeds van zwemmen, kleine stukjes net als wandelingen. Ook houdt hij nog steeds van zijn bal. Helaas mag hij er niet meer achteraanrennen. Hij heeft wat last van artrose. Maar... hij mag de bal wel dragen. Net als de knuffels die hij graag overal naar toe sleept. Hij heeft last van artrose. Hier en daar een vetbultje waar hij soms last van heeft, is wat dover geworden, volgens mij ziet hij ook minder . Dat maakt hem soms wat onzekerder voor geluiden.  Maar toch, hij kan zo alert zijn. Vergeet ik even het hekje bij het kattenvoer… dan weet ik in wiens maag  dat eten verdwijnt. Zijn vachtje glanst nog als vanouds. Hij begroet iedereen  en laat velen zien hoe heerlijk een stabij is  qua vriendelijkheid.  De foto: Dat is Joppe met zijn vriend Beer.

Falko *23-02-2006


8-03-2018: Falko is geboren uit onze stabijteef Polly die was gedekt door Kanne uit Kempernoel. Hij is de eerstgeborene van een nest van 9. 1 reu en 8 teefjes. Hij heeft het grootste gedeelte van zijn leven onder moedersvleugels doorgebracht.  Een dijk van een hond. Vooral voor mens en kind. Tot zijn 10e reu geweest, toen alsnog gecastreerd omdat hij prostaat klachten kreeg. Verder een brok gezondheid. Hij is nu 12, beetje doof (maar dat was hij al heel lang oostindisch), beetje staar, beetje artrose, maar nog elke dag heerlijk met zijn jonge stiefbroer van 2.5 jaar einden aan de wandel. Voorzover we weten is 1 van zijn zusjes in januari overleden en leeft de rest allemaal nog. Een hond uit duizenden.  De goedheid zelfe, altijd tevreden en nooit opdringerig.  Vroeger met zijn moeder en nu met broer Tsjibbe graag muisjes aan het vangen.  Een zwemmer is hij nooit geweest.  Tot zijn buik in t water was genoeg. Nog steeds. En savonds heerlijk op de bank, o zo fout maar ook o zo gezellig. Hopelijk nog een tijdje bij ons. Gezellig mee met de caravan en mooie einden wandelen. 

Hoewel iedere senior absoluut een gouden lijstje verdient, is deze rubriek vooral bedoeld voor de oudste veteranen. Vanaf nu hanteren we daarom een ondergrens van 12 jaar voor de Stabij en 10 jaar voor de Wetter.

De oudste Wetterhounen

Nessie *26-08-2005

19-07-2018: De naam is verzonnen door onze zoon toen we in Schotland op vakantie waren. We zouden een echte Wetter krijgen (helemaal uit Friesland) en die hielden wel van water. Bij Loch Ness wist hij het: Nessie. Het duurde even voordat ze echt van water hield, onze ijzersterke maar toch niet zo stoere dame. Eenmaal gewend wilde ze graag zwemmen, maar wel vanaf het ondiepe erin lopen. Plonzen was te ‘eng’. Nu zwemt ze niet meer ivm oorontstekingen, waar ze helaas ook doof van is geworden. Haar ogen en neus zijn nog prima, dus met gebarentaal en wat lekkers is het geen probleem voor haar om bij je te blijven. Ze blijft lekker door rommelen en kan gelukkig de hele dag buiten zijn bij ons. In gezelschap van haar jonge wetter vriendin Joeke, die haar af toe een porretje geeft. Waar is de tijd gebleven dat ze onze kids aan het speelkleed door de woonkamer trok! Oersterk was ze ..en lomp, maar superlief en zelfstandig. Nu is ze nog steeds een doorzetter, 13 jaar bijna en ze geeft niet op. Ze wil elke dag nog zo graag. De artrose nekt haar steeds meer, gelukkig nooit echt ziek (geweest). Ik hoop dat ze nog eventjes heeft. Ze wordt steeds aandoenlijker op haar oude dag. Lekker kroelen en bij je op de bank liggen is wat ze t liefste doet. Of op haar rug, blote buik omhoog en poot in haar bek. Lekker dromen van toen ze jong en sterk was.

 

Renske-Rikst van Emelangen *14-01-2007


Frieske fan de Frije Wetters *06-11-2007

24-05-2018: Frieske is haar hele leven actief geweest in de praktijk jacht en daaraan gerelateerde wedstrijden en in het GG programma. Ondanks een zware operatie n.a.v. een stemband verlamming afgelopen april is ze nog steeds/weer topfit en actief. Onze F2 pup Dintho van 10 maanden zorgt er wel voor dat ze zich jong blijft voelen en gedragen. Natuurlijk zijn de grijze haren en grijze snuit duidelijk zichtbaar maar dat is dan ook het enigste waaraan haar leeftijd is af te leiden.

Ika 2-11-2008

Ika is een echte wetterhoun met een eigen wil. Zwemmen houdt zij helemaal niet van maar regen vind zij niet erg. Iedere dag maakt Ika een paar keer een grote wandeling, lekker door het weiland op zoek naar mollen en muizen. Vorig jaar met de oud en nieuw stond er een schaal oliebollen op tafel waar Ika toen wij even niet in de buurt waren lekker van smulde. Zij lag mooi onder de tafel en had er 1 oliebol voor ons in laten zitten, heel onschuldig kijkend, ik was het niet ... Ika is een goede waakhond die haar eigen terrein en baas goed beschermd. Onderweg kan zij het goed vinden met andere honden. We hopen dat we nog lang van Ika mogen genieten en dat wij nog veel leuke momenten met haar mogen meemaken.