Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Home | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Webwinkel | Fokken | Actueel | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Gedrag en Gehoorzaamheid (G&G)

Jannie & Jente - Gedrag & Gehoorzaamheid

Jannie Toering heeft een tweeëneenhalfjarige Stabijhounteef Jente. Het is haar eerste hond. Ze heeft al het een en andere gedaan met haar hond: Puppycursus, Jonge Honden Cursus, EG, VEG

G&G B, G&G 1, G&nG 2, Jachttraining, Sport & Spel en Doggydance. Nu beoefent Jannie G&G 2 wat een logisch vervolg is op eerdere cursussen.

Al die cursussen worden op de hondenschool gegeven en ze wilde ze allemaal volgen. "Omdat het een particuliere hondenschool is zijn er alleen maar cursussen en is er geen competitie. De lessen en examens worden volgens de regels van de Federatie Hondensport Nederland gegeven."

Die hondenschool betekent nogal wat voor jullie!?

"Ja. Het is een leuke hondenschool waar ik het enorm naar m'n zin heb omdat er op een positieve manier in kleine groepjes wordt getraind. We trainen het hele jaar door; soms doen we zelfs twee cursussen per week."

Eigenlijk is alles leuk

Jannie vindt alles leuk wat ze met Jente doet. Elke maandagavond gaat ze naar de hondenschool en als ze na afloop naar huis rijdt en ze het gevoel heeft van "Yes, Jente doet het goed!" dan heeft ze dat ultieme gevoel. "Ik kan duidelijk merken dat Jente veel beter op mij let door al die cursussen en nog meer haar best voor me wil doen hoe meer we samen doen. Ja, dat bevordert zeker de baas-hondrelatie nogal."

Wat komt er eigenlijk allemaal bij G&G 2 kijken?

"Terwijl ik uit zicht ben moet ze twee minuten blijven zitten en vier minuten blijven liggen, los volgen aan de voet; doen we appel op afstand en vooruit sturen. Zo ook laten zitten en afliggen tijdens het volgen. Apport over een hindernis. En sorteren. "De meeste informatie krijgen we op de hondenschool. Verder kun je het een en ander op internet vinden. Het enige boek dat ik kon vinden is van Jo Lubbers: Gedrag en gehoorzaamheid van honden. Maar gelezen heb ik dat niet."

Vertel eens wat meer over dat sorteren...

"Het sorteren leren we met houtjes. Jente moet één houtje waar mijn geur aan zit zoeken, de rest van de houtjes komt uit de vriezer opdat er geen geur aan zit. Om het aan te leren worden eerst twee neutrale houtjes op een plankje vastgezet en het houtje met mijn geur komt ertussen te liggen. Vervolgens krijgt Jente het commando "zoek!" en het houtje met mijn geur moet ze vervolgens pakken. Op het examen liggen vijf houtjes op een onderlinge afstand van 60 cm en die met mijn geur is één ervan. Met drie houtjes lukt het Jente nu redelijk."

Zijn er (veel) kosten aan verbonden?

"Doordat ik bij een particuliere hondenschool les heb is het aanmerkelijk duurder dan bij een Kynologen Club. Maar de groepjes zijn als gezegd lekker klein."

Hou eens een pleidooi voor datgene wat je met Jente doet.

"Ik vind dat je bezig moet zijn met je hond. En daar doen we beiden ons voordeel mee. Bovendien beleven we er allebei ontzettend veel plezier aan."

Klassieke Hondensporten/Gedrag en gehoorzaamheid: www.cynophilia.nl