Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Welkom | Vereniging | Pups | Stabijhoun | Wetterhoun | Webwinkel | Fokken | Nieuws | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Wetterpups in aantocht!

De eerste pups van 2019 zijn inmiddels geboren. Ook de tweede generatie outcrosspups wetterhoun x wetterhoun/poedel zijn geboren ((75% wetterhoun en 25% grote poedel)  zie foto’s.
De tweede generatie van wetterhoun x wetterhounlabrador wordt in mei verwacht. Dit voorjaar is er een aantal 100% wetterhoun nesten op komst.  De eerste generatie outcross wetterhoun x Barbet staat op de planning voor zomer 2019. Voor al onze pups, en in het bijzonder voor de outcrosspups, zoekt de vereniging gemotiveerde eigenaren.


Foto: 2 pups met moeder Jits Krulhaar (50% wetterhoun-50% grote poedel), de vader is Tibbe Jarich (100% wetterhoun)


Wetterhounen zijn er in zwart-bont, bruin-bont, effen zwart en effen bruin. De pups worden gefokt volgens de regels van de rasvereniging NVSW en de Raad van Beheer en groeien op in huiselijke omgeving. De ouderdieren zijn geröntgend op HD en de aanstaande ouders worden zorgvuldig geselecteerd en gescreend op verwantschap, ziektes enz. voor de combinatie een dektoestemming krijgt. De nesten die nu in verwacht worden, hebben allen een positief fokadvies van de rasvereniging en de pups worden, voor ze het nest verlaten, voorzien van een officiële stamboom, paspoort, benodigde entingen en/of titeradvies, geregistreerd en gechipt door de Raad van Beheer, medisch gecheckt door een dierenarts en uiteraard tijdig ontwormd. Bovendien worden de ouderdieren conform de wettelijke voorschriften op dna getest, zodat u zeker weet dat de vader en moeder van uw pup zoals op de stamboom staan vermeld, ook werkelijk de biologische ouders zijn.

De wetterhoun is een oud Fries ras met een enigszins eigenzinnig, flegmatiek karakter. Een all-round jacht-, waak- en erfhond die zich sterk hecht aan zijn gezin, opvallend geduldig is met kinderen, rust en evenwicht uitstraalt. Vierkant gebouwd met zijn astrakan krulvacht is de wetterhoun een opvallende, middelgrote verschijning.

Een outcrosspup, wat houdt dat in?

Voor behoud van het ras, om de gezondheid van het ras te ondersteunen en om de genetische diversiteit te vergroten is een outcrossprogramma opgesteld. Voorjaar 2019 worden ook enkele nesten binnen dit programma verwacht, oa. een eerste generatie outcross (F1) met de Barbet en een tweede generatie (F2) van de combinatie wetterhoun x wetterhoun/poedel. Deze pups worden met toestemming van de Raad van Beheer gefokt.

Een F2 pup is een tweede generatie outcross. De vader of de moederhond is een eerste generatie (F1) kruising wetterhoun x ander ras. Deze F1 wordt gecombineerd met een zuivere wetterhoun, waaruit dus een F2 nest geboren wordt.

De F2 pup is hierdoor voor 75% een wetterhoun en bezit voor 25% genen van een ander ras. Iets van het karakter en uiterlijk van het andere ras zult u in een F1 of F2 hond nog wel aantreffen. Zo zijn er bij een aantal nakomelingen van de wetterhoun-labrador outcross F1 en F2 duidelijk Retriever-trekjes aanwezig (apporteren met veel plezier, gaan graag te water) en verzinnen de nakomelingen van de wetterhoun-poedel outcross dingen die een raszuivere wetterhoun niet op zijn to-do lijstje heeft staan (poedels zijn buitengewoon energiek en vindingrijk). Ook qua uiterlijk is er een grotere diversiteit zichtbaar uiteraard. De ene pup lijkt al meer op de wetterhoun dan de ander.

Deze halve of kwart outcrossers krijgen een stamboom, maar vanwege hun bijzondere afstamming is dit een zogenaamde “Bijlage-stamboom”. Een hond met zo’n stamboom kan aan alle normale dingen meedoen, maar op showgebied zijn er enkele beperkingen. De stamboom wordt bij de Raad van Beheer geregistreerd en daarmee is een F1 of F2-telg dus een volwaardige rashond. Een bijzondere rashond, want deze honden zijn gefokt met een extra doel: het waarborgen van de gezondheid van ons ras, een ras dat een stuk nationaal erfgoed vertegenwoordigt.

Het zijn dus honden die nog meer dan onze andere wetterhounen met grote zorgvuldigheid en aandacht gefokt zijn!

Het spreekt vanzelf dat de rasvereniging deze outcrosshonden in de toekomst niet verloren wil laten gaan en graag ingezet ziet worden voor behoud van het ras. De volwassen F2 honden worden weer gecombineerd met zuivere wetterhounen. Mits de pup op de leeftijd van 12-18 maanden aan alle medische gezondheidseisen voldoet en een stabiel karakter heeft, wordt een beroep op u als eigenaar gedaan de hond in te zetten, een reu als dekreu en een teef voor een eenmalig nestje. De kosten van de medische onderzoeken (HD röntgenfoto’s, algehele check-up en indien nodig ED foto’s) worden door de vereniging gedragen, daar staat dus wel tegenover dat u bereid moet zijn uw hond in te zetten voor het verwekken dan wel opvoeden van tenminste één nest. Hiervoor is een apart contract opgesteld dat, indien u belangstelling heeft voor een outcrosspup, uitvoerig vóóraf met u zal worden besproken.

Heeft u belangstelling voor de wetterhoun of een outcrosspup en wilt u graag meer weten of meewerken aan het outcrossprogramma? Meer info over het ras vindt u op de website van de NVSW: www.nvsw.nl. De pupinformatiedienst (wetterpupinfo.cobie@nvsw.nl en wetterpupinfo.jantiena@nvsw.nl) geeft graag antwoord op al uw vragen, ook betreffende outcrosspups.


Foto: Deze zwarte F2 pup is van moeder Djouke (100% wetterhoun teef) en vader Halbe Krulhaar (50% wetterhoun-50% grote poedel)