Home | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Fokken | Webwinkel | Fotogallery | Actueel | Diverse | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Agenda Jacht en Werk CommissieEen alerte StabijhounDe Jacht- en Werkcommissie (JWC) organiseert vooral trainingen en workshops die met jachthondentraining te maken hebben.

Soms lijken we te vergeten dat onze Stabij- en Wetterhoun een jachthond is die, net als de Drentsche Patrijs, de Duitse Staanders, de Beagle en de Spaniël geselecteerd en gefokt zijn op jachtdrift, prestatie en uithoudingsvermogen. Jachthonden moeten wat te doen hebben anders vervallen zij gemakkelijk in allerlei ondeugden, zijn het de veroorzakers van probleemgedrag en zorgen zij voor overlast. Zo lijkt een enthousiast aangeschafte (jacht)hond ineens meer op een probleemhond.

Een goede (jachthonden)training helpt, voorkomt probleemgedrag en er onstaat een sterke band tussen baas en hond. Als u geen jachthondentraining wilt doen, zijn er tal van andere hondensporten die u met uw hond kunt gaan beoefenen, bijvoorbeeld flyball, behendigheid/agility, speuren, treibball, apporteersport, rally-o, frisbeetraining of combisport.

Op zoek naar een goede (jachthonden)training

De buit is binnenWaar vind ik de opleiding die bij mij past? Ons advies is kijken en vergelijken. Ga vooral, zonder hond, een paar keer kijken. Zoek een aantal trainingsgroepen op om te vergelijken. Voor jachthonden-, apporteertraining of speuren moet u soms wat langer in de auto zitten om de training te vinden die bij jullie (baas en hond) past. Instructeurs die regelmatig nascholing volgen, zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en hebben de juiste kennis om u te helpen bij het opvoeden en trainen van uwe hond.

Hoe wordt er les gegeven

Belangrijk is te kijken hoe de hond een oefening wordt aangeleerd. Hoe groot zijn de groepen, is er een lesplan, kan men er over vertellen, staat het op papier en/of op een website, en wordt er regelmatig bijgeschoold? Vraag of u een keer op proef mee mag trainen.

Is de training hondvriendelijk, vrij van angst en pijn?

Twintig jaar ervaring klinkt leuk, maar onthoud dat de (jacht)hondentraining vroeger op basis van straffen werd gegeven. Niet luisteren betekende een flinke tik op de neus of een ruk aan de lijn. Tegenwoordig traint men juist door goed gedrag te belonen. Dat is ook veel beter voor de neus van uw hond(!) Vraag dus gerust hoe diervriendelijk het eraan toegaat. Heeft de hond het naar zijn zin in de training, dan heeft ook de voorjager er plezier in. Stapsgewijs oefeningen opbouwen om goed samen te kunnen werken. Ook uw hond kan dat leren.

Informeer bij de JWC als u geen geschikte trainingsgroep kunt vinden. Wij gaan graag samen met u op zoek. En uiteraard kunt u ook de trainingsdagen volgen die de JWC elk jaar organiseert. U kunt contact met ons opnemen via jwc@nvsw.nl

Trainen in groepsverband