Home | Vereniging | Stabijhoun | Wetterhoun | Pups | Fokken | Webwinkel | Fotogallery | Actueel | Diverse | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Agenda Jacht Werk en Sport CommissieEen alerte StabijhounDe Jacht Sport en Werk Commissie (JWSC) organiseert trainingen en workshops die het werken met je hond stimuleren maar de nadruk ligt op  jachthondentraining.

Soms lijken we te vergeten dat onze Stabij- en Wetterhoun jachthonden zijn die, net als de Drentsche Patrijs, de Duitse Staanders, de Retrievers en de Spaniël geselecteerd en gefokt zijn op jachtdrift, prestatie en uithoudingsvermogen. Jachthonden moeten wat te doen hebben anders vervallen zij gemakkelijk in allerlei ondeugden, zijn het de veroorzakers van probleemgedrag en zorgen zij voor overlast. Zo lijkt een enthousiast aangeschafte (jacht)hond ineens meer op een probleemhond.

Dit is dan ook de reden dat wij als rasvereniging de nadruk leggen op Jachthonden trainingen, waaronder het Zweetwerk, maar willen onze leden ook regelmatig in contact laten komen met andere takken van hondensport zoals bijvoorbeeld flyball, behendigheid/agility, speuren, treibball, apporteersport, rally-o, frisbeetraining of combisport.

Op zoek naar een goede (jachthonden)training

De buit is binnenWaar vind ik de opleiding die bij mij past? Ons advies is kijken en vergelijken. Ga vooral, zonder hond, een paar keer kijken. Zoek een aantal trainingsgroepen op om te vergelijken. Voor jachthonden-, apporteertraining of speuren moet u soms wat langer in de auto zitten om de training te vinden die bij jullie (baas en hond) past. 1 á 1,5 Uur rijden per keer is heel normaal. Instructeurs die regelmatig nascholing volgen, zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en hebben de juiste kennis om u te helpen bij het opvoeden en trainen van uw hond. Vraag hier gerust naar.

Hoe wordt er les gegeven?

Belangrijk is te kijken hoe de hond een oefening wordt aangeleerd. Hoe groot zijn de groepen, is er een lesplan, kan men er over vertellen, staat het op papier en/of op een website, en wordt er regelmatig bijgeschoold? Vraag of u een keer op proef mee mag trainen. Trainingsgroepen van maximaal 4 á 5 honden hebben natuurlijk altijd de voorkeur omdat u dan geen verveelde hond krijgt door het lange wachten. Ook uw hond kan dat leren. Wil zelf ook niet te snel. Een hond goed opleiden duurt  jaren.

Is de training hondvriendelijk, vrij van angst en pijn?

Twintig jaar ervaring klinkt leuk, maar onthoud dat de (jacht)hondentraining vroeger op basis van straffen werd gegeven. Niet luisteren betekende een flinke tik op de neus of een ruk aan de lijn. Tegenwoordig traint men juist door goed gedrag te belonen. Dat is ook veel beter voor de neus van uw hond (!) Vraag dus gerust hoe diervriendelijk het eraan toegaat. Heeft de hond het naar zijn zin in de training, dan heeft ook de voorjager er plezier in. Stapsgewijs oefeningen opbouwen, om goed samen te kunnen werken. Ook uw hond kan dat leren. Wil zelf ook niet te snel. Een hond goed opleiden duurt  jaren.

Informeer bij de JWSC als u geen geschikte trainingsgroep kunt vinden. Wij gaan graag samen met u op zoek. En uiteraard kunt u ook de trainingsdagen volgen die de JWSC elk jaar organiseert. U kunt contact met ons opnemen via jwsc@nvsw.nl

Trainen in groepsverband