Dispensatie regeling voor de niet gekeurde honden


Dispensatie regeling voor de niet gekeurde honden op de fokgeschikheidskeuring

Voor de honden die niet gekeurd konden worden i.v.m. de RIVM regels op 17 oktober 2020 gelden de volgende regels:
  • De reuen worden op een aparte dekreuenlijst geplaatst en mogen éénmalig worden ingezet als ze voldoen aan de volgende eisen
  • HD uitslag, CD uitslag (Stabijhoun), SCID (Wetterhoun) en Inventarisatie bekend en zo mogelijk wordt, indien aanwezig, de gezondheidsenquête t.b.v. de fokkersdag ook meegewogen.
  • Voor de teven gelden dezelfde regels.
  • Bij een combinatie tussen reu en teef zijn wel de normale (gezondheid) fokregels, zoals die door de FAC’s worden gehanteerd, van kracht. Uiteraard moet er eerst een officiële dekaanvraag worden gedaan.
  • Honden die een kwalificatie matig of goed of fokongeschikt hebben behaald, komen niet in aanmerking voor deze regeling.

De regeling is van kracht zolang de corona crisis duurt en er geen fokgeschikheidskeuringen gehouden mogen worden.

NB Teven en reuen, ouder dan 3 jaar, die al één kwalificatie zg of uitmuntend hebben, mogen éénmalig zonder de tweede kwalificatie een nestje fokken. De 3 jaar regel geldt hier omdat blijkt dat de meeste gezondheidsproblemen zich vooral de eerste drie jaar manifesteren.

Bij een combinatie tussen reu en teef zijn wel de normale (gezondheid) fokregels, zoals die door de FAC’s worden gehanteerd, van kracht. Uiteraard moet er eerst een officiële dekaanvraag worden gedaan

De uitzonderingen gelden zolang de corona crisis duurt.