Actief met uw hond

Natuurlijk zijn er naast Jachthondentraining en lekker wandelen met je hond nog heel veel mogelijkheden om actief bezig. De JWSC organiseert jaarlijks een Proeverij Sport en Spel waarbij een aantal van deze activiteiten aan bod komen.

Maar er is meer, onderstaand een kort en zeker niet compleet overzicht van de mogelijkheden. Veel van deze activiteiten vinden plaats bij een plaatselijke of regionale Kynologenclub / Hondenschool. Ga voordat je je inschrijft eerst eens kijken bij verschillende verenigingen en let erop hoe er met de honden wordt omgegaan en of de groepen niet te groot zijn. 4 Is perfect, 6 acceptabel. Vraag ook gerust naar hun ervaring met onze rassen. Let erop dat de positieve manier van trainen ook werkelijk positief is. Slipketting en lijntjes kort achter de oren zijn uit den boze.

Puppycursus / Basis Gehoorzaamheid  / GG / Obedience zijn de basis voor opvoeding en verdere  training met je hond.  De instructeurs zijn een vraagbaak voor alle problemen die je tegenkomt. GG en hoger zijn wedstrijdsporten waarbij het gaat om perfect volgen, uitsturen, apporteren en verschillende andere oefeningen.

Canicross is een heerlijke manier om samen met je hond door het bos te rennen. Dit kan natuurlijk recreatief maar ook in wedstrijd verband. De hond zit met een flexibele lijn vast aan een heupgordel en mag naast of voor je rennen. Je mag hem zeker niet meetrekken.

Behendigheid / Agility is bij de meeste van ons wel bekend.  Hierbij moet de hond een parcours afleggen met sprongen, tunnels, een wip, een kattenloop en een schutting. Nauwkeurigheid komt altijd voor snelheid en is een fijne manier om goed met je hond samen te leren werken.

Speuren / Mantrailing en dan bedoel ik nu geen zweetwerk maar het volgen van een menselijk spoor door bos, duinen, weilanden en soms zelfs door de stad. Onze honden zijn hier erg goed in en wij moeten 100% op ze leren vertrouwen.Wat doet u met uw hond?