Geschiedenis

Wetterhoun = waterhondDe Wetterhoun komt van oorsprong uit Friesland, meer specifiek uit het merengebied. Hij maakt deel uit van de waterhonden. De waterhonden behoren tot een vrij specifiek type hond, dat in en om het water werd gebruikt. De Wetterhoun is ingedeeld in groep acht, sectie C. van de waterhonden, naast onder andere de Portugese, Spaanse en Italiaanse waterhond. Het is vrijwel zeker dat uit de waterhonden als soort op vele plaatsen honden ontstonden en dat waterhonden een gebruiksfunctie hadden in, op, onder en om het water. In de loop der eeuwen ontstonden in veel gebieden een 'eigen' waterhond, onder de specifieke invloeden van de streek en uiteraard ook door inmenging van de specifieke lokale honden uit zo'n streek. Er zijn vijf verschillende landen met een "eigen" waterhondenras, waarvan Nederland en meer specifiek Friesland er een is. Voor Friesland is dat ras de Wetterhoun.

De grimmige oogopslag is maar schijn De oorsprong van de Wetterhoun, die al eeuwen lang in Friesland voorkomt, is onduidelijk. De Wetterhoun vertoont, met zijn brede schedel, de wat grimmige oogopslag en die typische astrakanvacht, nauwelijks enige gelijkenis met andere honden. De Wetterhoun heeft iets totaal origineels, het is een ras apart! Gissingen over de voorgeschiedenis vertellen ons dat zigeuners of zeelieden uit het Oostzee gebied hem geïmporteerd zouden hebben.

Ook oude Friezen wisten te vertellen dat zigeuners vroeger wel van die dogachtige honden bij zich hadden. Misschien is de Wetterhoun wel een kruising van zo´n dogachtige met een inheemse Friese jachthond. Over de naam bestaan ook verschillende veronderstellingen; misschien gaat het gewoon over de waterhond (want wetter is het Friese woord voor water). De Wetterhoun kwam ook het meeste voor in (waterrijke) lager gelegen streken van Friesland. De vachtstructuur maakt hem zeer geschikt voor het buitenleven en waterwerk. Vooral voor de jacht op de otter en de bunzing was deze moedige en geharde hond geschikt.

Bewaker van het erfGebruik

De Wetterhoun werd vroeger, behalve als bewaker van het erf, ook gebruikt als trekhond. Maar in de eerste plaats was en is bij een betrouwbare en zorgvuldige heem- en jachthond. Aan enkele enthousiaste liefhebbers uit de veertiger jaren is het te danken dat de Wetterhoun in zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven. Ook nu is de populatie van deze bijzondere hond klein, hoewel het ras weer aan populariteit wint en men hem steeds vaker op Nederlandse tentoonstellingen ziet.

De Wetterhoun behoort tot rasgroep 8: retrievers en waterhonden.

Veelgestelde vragen >>>