Jacht en Werk en Sport Commissie
Of je nu wel of niet iets met jagen hebt dat maakt niet uit, maar je hebt wel een jachthond gekozen. Daarom is het vooral leuk om samen met je Stabij of Wetterhoun uitdagingen aan te gaan. Het geeft beiden veel plezier door samen te werken als team. Voor de honden dus een geweldige uitdaging om met hun specifieke kenmerken van de jacht bezig te zijn. Net als bij mensen is ook de ene hond talentvoller dan de andere, en evenzo hun bazen (voorjagers).
Hoewel er niet veel Stabij- en Wetterhounen daadwerkelijk mee gaan jagen, zijn de Stabij- en Wetterhoun echte jachthonden. Tijdens jachthondentraining zijn baas en hond actief bezig met elkaar. Niet de jacht als zodanig staat voorop, maar het werken met je hond en het stimuleren van de aangeboren talenten.
JWSC
De Jacht Werk en Sport Commissie van de NVSW is opgericht om leden te enthousiasmeren voor jachttraining en wedstrijden. We doen dit door workshops, trainingen en wedstrijden te organiseren gericht op aan de jacht gerelateerde proeven. Daarnaast is het ook leuk om met de hond totaal andere trainingen te volgen waar de JWSC ook zijn bijdrage aan levert.
De JWSC wil graag de aangeboren talenten van onze rassen behouden en eigenaren stimuleren om actief met de hond aan het werk te zijn. Hier heeft iedereen belang bij: de hond die zowel fysiek als mentaal aan het werk mag, maar ook de baas die door het samenwerken een hechtere band met de hond krijgt.
De specifieke jacht eigenschappen van Stabij- en Wetterhoun
Voor het werk in het veld valt de Stabij onder de staande honden en de Wetterhoun onder de Spaniëls. Ook aan dit zogenaamde ‘veldwerk’ wordt aandacht gegeven door de JWSC.
Voor de Stabij gaat het dan over het wild opsporen, wachten bij het wild totdat de baas komt (drukken), en uitstoten op commando van de baas, daarna komt het schot. Daarna komt apporteren. De Wetterhoun moet, binnen het schot dus maximaal op een 20/25 meter van de voorjager in de zware dekking van riet en bramen het wild opzoeken en gelijk opstoten en op het schot gaan zitten. Na het schot wordt ook hier geapporteerd.
Hou de JWSC in de gaten want we doen leuke dingen
Wat doen we bijvoorbeeld.
Veldwerk
We organiseren bijvoorbeeld een workshop veldwerk. Bij veldwerk komen alle aspecten van het werken in het veld aan bod. Hierbij kun je zien welke natuurlijke aanleg je hond heeft. Bij veldwerk verwachten we dat de hond het wild opspoort, aangeeft en na het schieten apporteert. Hoe begeeft de hond zich door het terrein, welk gedrag zien wij van hem bij het benaderen van het wild en van het apport.
Zweetwerk
Voor beginners organiseren we zweetwerkweekenden en rond de kerst een onofficiële zweetwerkwedstrijd. Daarnaast proberen we twee keer per jaar een officiële zweetwerkwedstrijd te organiseren.
Zweetwerk is een vorm van speuren waarbij met behulp van de hond aangeschoten of aangereden wild opgespoord wordt. Dit wild is gewond en moet zo snel mogelijk gevonden en uit zijn lijden verlost worden. De hond moet hierbij zelfstandig het bloedspoor (bloed=zweet) uitwerken en de baas leiden naar het aangeschoten wild.
Club diploma en Standaard Jacht Proeven
Verder organiseren we jaarlijks de club diplomadagen en Standaard Jacht Proeven (SJP). Op deze dagen kunnen honden met hun voorjager kijken waar ze ‘staan’ met hun hond. Ook zijn er op sommige dagen keurmeesters aanwezig. De officiële keurmeesters zijn dan niet alleen aan het keuren, maar helpen voorjager en hond met adviezen en geven de gelegenheid om het een tweede of zelfs een derde keer nog eens te proberen. Iedereen gaat met een certificaat naar huis met de behaalde resultaten.
Deze jachthondenproeven zijn een soort examen waarin jij met je hond een proef van bekwaamheid af kan leggen ter beoordeling van een officiële keurmeester op de volgende onderdelen.
C-onderdelen:
• Los en aangelijnd volgen
• Komen op bevel
• Houden van de aangewezen plaats
• Apport te land
• Apport uit diep water
Als je ieder onderdeel voldoende aflegt (minimaal een 6) dan heb je een C-diploma.
B-onderdelen:
• Verloren apport zoeken
• Markeerapport
• Apport over water
Als je behalve de C-onderdelen ook bovenstaande onderdelen voldoende aflegt heb je een B-diploma.
A-onderdelen:
• Dirigeerapport te land
• Apport van verre loper over breed water ( sleepspoor )
Als je C en B hebt en ook deze twee bovengenoemde proeven heeft behaald dan heb je een A diploma.
Om aan club diploma dagen en SJP proeven mee te doen moet er uiteraard getraind worden. Kun je zelf geen geschikte trainingsgroep vinden, informeer dan bij de JWSC. Wij gaan graag samen met je op zoek. Je kunt contact met ons opnemen via jwsc@nvsw.nl
Wanneer?.........Waar?
Plaatsing en afmelding JWSC activiteit
Met uitzondering van de Orweja wedstrijden (vastgelegd in het reglement) gelden voor aan- en afmelding van de JWSC activiteiten de volgende regels:
- Plaatsing op volgorde van volledige inschrijving (betaling en formulier);
- Afmelding tot vier weken voor datum activiteit wordt het volledige inschrijfgeld teruggestort;
- Afmelding tot één week voor datum activiteit wordt de helft van het inschrijfgeld teruggestort;
- Afmelding binnen één week voor datum activiteit wordt geen inschrijfgeld teruggestort.
Afwijkingen worden bij de desbetreffende activiteit vermeld.
Samenstelling commissie
De Jacht en Werk en Sport Commissie (JWSC) bestaat uit 5 personen. De voorzitter van de JWSC is tevens bestuurslid.
Voorzitter JWSC | ||
SecretariaatMathilde Polinder | ||
Trainingsaangelegenheden WetterhounPhilip Modijefsky Trainingsaangelegenheden Stabijhoun en wedstrijdsecretariaat | ||
WedstrijdsecretariaatPeter van den Bosch | ||
PenningmeesterMathilde Polinder |
De secretaris is het eerste aanspreekpunt en treedt op als contactpersoon voor de commissie.