Senioren in het zonnetje

Als pup staan onze Friezen met hun vertederende smoeltjes altijd vanzelf veel in de belangstelling. Eenmaal volwassen en in de kracht van hun leven presteren ze dingen die ook de nodige aandacht krijgen. Maar als ze in de herfst van hun leven komen en de ouderdom zich met gebreken aandient, neemt de interesse van de omgeving vaak af. Onbegrijpelijk, want wat zijn ze mooi ... die markante koppen met vaak grijze haren en een wijze, bedaarde blik die laat zien dat ze al heel wat hebben meegemaakt. Prachtig zijn ze!

'Senioren in het zonnetje' is een ode aan deze oudjes, een speciale rubriek om de veteranen voor het voetlicht te halen.

Benadert uw Stabij- of Wetterhoun de respectabele leeftijd van onderstaande veteranen of is hij/zij zelfs ouder, dan kunt u hem of haar aanmelden voor deze rubriek. Dat kan met het formulier helemaal aan het einde van deze pagina. Daar kunt u een aangemelde senior ook weer afmelden.

De veteranen der veteranen worden in een fraai lijstje geplaatst.

Veteranen

Wist u dat enkele NVSW-leden een boekje hebben geschreven over veteranen? Het is te koop via deze website

De oudste Stabijhounen


Heike *19-09-2006

Vorige week is onze Heike 15 jaar geworden, Ouderdom komt met gebreken en dat is bij onze Heike ook het geval. Haar zicht is minder en ze staat niet meer zo stevig op haar pootjes. Ook is ze doof geworden, dat kan je natuurlijk ook als een voordeel zien als je bang bent voor vuurwerk. Maar haar neus werkt nog als de beste, ze weet alle lekkere hapjes feilloos te vinden. Vroeger hield ze echt van zwemmen, dat doet ze niet meer, maar pootje baden en takken uit het water halen vind ze nog steeds super fijn. Ze heeft zelfs nog als figurant in een beeldverhaal gespeeld! Ze is meer gericht op mensen , vooral kleine kinderen, dan op andere honden. Als we met z'n allen bij elkaar zitten vindt ze dat erg gezellig en komt ze er graag bij zitten. Maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat er altijd een aaitje te scoren valt. We genieten nog elke dag van haar.


Doeke fan’e Blommetún * 9 januari 2009

21-9-23: Nieuwe foto, vanaf een nieuwe berg en nog hoger deze keer. Grindelwald in Zwitserland 2150 meter. Zwart route naar beneden gelopen met Doeke. Water hoef je niet mee te brengen, want dat ruikt hij eerder dan dat jij het ziet of hoort. Ik voorop Doek er achteraan in dezelfde voetsporen en dan controleert hij wel op de bazin ook nog volgt en op de berg staat. Een sterke reu en top familie hond, kan geen dag zonder ons en gaat daarom ook overal mee naar toe. Nog nooit erg of ernstig ziek geweest en mooi op gewicht gebleven. Inmiddels door evenwicht storing (door stress dat hij een keer niet mee mocht op vakantie) wel doof geworden, maar doet het verder nog top. Een broertje hebben we in overleg met de jongens en fokker Sikke, maar in de ijskast gezet en genieten 100% van onze Doeke. Als Project Manager, water snuffellaar, familie controleur, onze koe, onze vriend, onze hond en dus in januari 15Jaar. Doeke is te herkennen aan z'n nog steeds volle zwarte kleur met zijn gigantische kuif (waar ook iedereen altijd aan zit) en zijn lieve karakter voor oud en zeker ook jongen kinderen. Gijs, Stijn& Demi, Thom, Esther en Paul De Schrijver


Aukje * 05-05-2009

19-9-2023: Aukje is een zelfstandige, vrolijke dame. Ze weet heel goed wat ze wil. Ze gaat als het kan nog graag zo nu en dan mee een grote ronde wandelen. Voor een poes wil ze nog een sprintje trekken. Aukje heeft naast wat stijfheid en lichte star en verder nog een goede gezondheid. Sinds 4 maanden hebben we een jonge Stabij en dat gaat prima. We geven Aukje de rust die ze zelf nodig heeft en zij bepaald zelf wanneer ze contact met de pub zoekt. Ze is ook heel zorgzaam en laat bij elke maaltijd een brokje voor de pub achter in de voerbak. Een grote schat die we nog niet kunnen missen.


Renske en Chess fan 'e Twellegeaster Buorren * 17-08-2009

14-09-2023: De showkampioenen uit het 1e nest van de Twellegeaster Buorren. Broer en zus gaan met enige regelmaat met elkaar aan de wandel, de foto is onlangs gemaakt op hun 14e verjaardag. Renske en Chess leven allebei in een roedel met 2 jongere teven, dit houdt ze aardig fit en actief. Beiden hebben in meer of minder mate last van ouderdomskwaaltjes passend bij hun leeftijd, zoals staar, artrose en een wat zwakker wordende achterhand. Ook slapen ze langer en dieper en moeten ze vaker plassen. Maar ze zijn nog prima te porren voor een balspelletje, gaan graag het water in, de staarten kwispelen blij en de eetlust is prima. We hopen dat ze nog een poosje bij ons blijven!


Fenna Aagje fan è âlde leane * 23-08-2009

04-10-2023: Fenna Aagje is inmiddels 14 jaar geworden op 23-08-23. Deze foto is genomen op 30-09-23 tijdens een lekkere wandeling. Fenna is nog steeds in goede conditie voor haar leeftijd. Heeft wel wat last van artrose aan de achterhand en hoort ook niet meer zo goed echter …hiervoor was ze ook al af en toe selectief doof zoals een echte eigenwijze Fries. Haar zicht is nog goed…praktisch geen staar en ook haar neus werkt nog best Ze heeft dan ook een grote missie in haar leven nl. eten. Dit was al duidelijk vanaf dat ze pup was. Geef me iets lekkers en ik doe hier alles voor en ook buiten weet ze feilloos zelfs het kleinste stukje (lekkers) te vinden. Ze wandelt nog graag mee en natuurlijk passen we dit aan. Ze gaat ook graag mee wanneer wij met ons bootje even gaan varen. Naar de kinderen, kleinkinderen, heerlijk mee naar Terschelling. Ze heeft het altijd prima naar haar zin. Ze knuffelt graag en komt nog geregeld met een van haar speeltjes in haar bek naar ons toe met de duidelijke uitnodiging…pak hem dan en niets leukers dan even samen spelen. Fenna is nog nooit echt ziek geweest en gaat gewoon heel lekker voor haar leeftijd. Zij is echt ons maatje en is ons heel dierbaar. We genieten nog elke dag van haar en hopen dan ook dat zij nog lang bij ons mag zijn.


Vegas van Gooimere * 31-10-2010

Vegas is onze eerste hond en wat een lieverd is het. Op 9-jarige leeftijd is zijn milt verwijderd, dat was wel even kantje boord maar gelukkig gaat het nu goed met hem. Hij wordt wat strammer en stijver maar gaat nog ieder jaar mee op vakantie naar Oostenrijk en Texel. Thuis wandelen we nog iedere dag in het bos, de rondjes duren even lang maar de afstand is wel wat korter. We hopen nog lang samen te mogen genieten van zijn oude dag!


Harryette Aagje fan è âlde leane * 06-08-2011

12-09-23: Harry is bij ons geboren, we hebben al stabijtjes sinds 1992, Harryette is nu de oudste. En we dachten ze mag ook wel in de veteranen galerij. Ze is een lieve stabij, en vangt erg goed muisjes en ook mollen, wat we minder leuk vinden is dat ze ook als ze een egel vind of ruikt dat ze die ook meeneemt en komt brengen. Haar neus is nog erg goed. Ze gaat met regelmaat met de roedel mee, we hebben 5 stabijtjes, maar af en toe thuis blijven vind ze ook wel prima. Ze leeft momenteel met Nichtje Lutske en haar dochter Okki kleindochter Trientje en achterkleindochter Siska, die is nu een half jaar oud.


De oudste Wetterhounen


Wietse (Bonte) NHSB 275287 *11-06-2009

12-04-2020: Bonte, bijna 11 jaar. Doof, maar verder nog helemaal gezond.


HOEKE DJOEKE FAN 'T LEECHLÂN *22-03-2010

Wandelt Graag met de baas in het zelfde tempo, dat komt dus mooi uit. H.Djoeke is inmiddels een oude dame geworden, slaapt veel, wil er wel eruit, maar dan gauw weer naar huis, lekker op eigen erf. Ze is ook nog loops geworden op haar leeftijd en daar door tijdelijk iets actiever. Eet/drinkt nog lekker, mooi op haar standaard gewicht en prachtig in haar vacht.


HINKE FAN 'T LEECHLÂN *23-03-2010

Nog steeds de dagelijkse wandelingen en niemand komt op ons erf zonder de waakse blik van Hinke. Wij hebben geen deurbel nodig.


Dieco (Wiebo) NHSB 2862281 *20-11-2011

Onze lieve man. We zouden eigenlijk heer moeten zeggen nu, iets gedistingeerder misschien. Maar ja, dat past niet echt bij deze Wetter. Hij is gek op kamperen met de baasjes in Frankrijk, knuffelen en heerlijk wandelen. Hopelijk mogen we nog lang van hem genieten...


Iedere veteraan verdient natuurlijk een plekje in deze galerij, maar in deze galerij worden de veteranen der veteranen geplaatst. Heeft u een Stabijhoun ouder dan 12 jaar of een Wetterhoun ouder dan 10 jaar? Stuur dan een foto met korte tekst via onderstaand formulier.

Opgave formulier voor de veteranen galerij

Aanmelding veteranen galerij*
Aan of afmelding veteranen galerij*
Stamboomnummer van de hond*
Naam van de hond*
Roepnaam van de hond*
Geboortedatum hond*
Ras*
Naam eigenaar*
E-mailadres eigenaar*
Telefoonnummer eigenaar*
Lid NVSW*
Lidmaatschapsnummer
Foto van de hond
Schrijf hier iets over uw senior