Senioren in het zonnetje

Als pup staan onze Friezen met hun vertederende smoeltjes altijd vanzelf veel in de belangstelling. Eenmaal volwassen en in de kracht van hun leven presteren ze dingen die ook de nodige aandacht krijgen. Maar als ze in de herfst van hun leven komen en de ouderdom zich met gebreken aandient, neemt de interesse van de omgeving vaak af. Onbegrijpelijk, want wat zijn ze mooi ... die markante koppen met vaak grijze haren en een wijze, bedaarde blik die laat zien dat ze al heel wat hebben meegemaakt. Prachtig zijn ze!

'Senioren in het zonnetje' is een ode aan deze oudjes, een speciale rubriek om de veteranen voor het voetlicht te halen.

Benadert uw Stabij- of Wetterhoun de respectabele leeftijd van onderstaande veteranen of is hij/zij zelfs ouder, dan kunt u hem of haar aanmelden voor deze rubriek. Stuur een mailtje met zijn of haar naam, het NHSB nummer en een recente foto naar webmaster@nvsw.nl

De veteranen der veteranen worden in een gouden lijstje geplaatst.

Veteranen

Wist u dat enkele NVSW-leden een boekje hebben geschreven over veteranen? Het is te koop via deze website

De oudste Stabijhounen


Aedske fan it Toppenhúster Fjild *25-11-2005

05-08-2020: Ze heeft in haar jongere leven veel aan KNJV proeven (nu SJP) meegedaan en aan een paar MAP-B proeven. Helaas is het hierbij niet gelukt (1 apport gemist) een diploma te halen. Een andere 'hobby' is Hersenwerk voor Honden. Neus gebruiken en eten: wat kun je beter doen als 14-jarige... Ze heeft 1 nestje gehad van 1 pup, Siebe. Ze houdt nog steeds van scharrelen en gaat graag mee op pad en naar de camping. Mentaal is ze nog heel goed en doet nog graag wat (niet te ingewikkeld) Hersenwerk. Fysiek wordt het langzaam wat minder maar een dik half uur op haar tempo (soms wat langzamer, sinds wat sneller) lukt nog prima bij niet te warm weer. Maar ze geniet vooral volop.


Lotte *08-06-2006

03-08-2020: Een beetje grijs, een beetje stram, een beetje slaperig maar nog steeds volop zin in het leven: Lotte, geboren in Naarden op 8 juni 2006, dus 14 jaar en 2 maanden jong. Al veel meegemaakt en velen overleefd, mens en dier, maar voorlopig niet klein te krijgen. Een stabij met allerlei kleine ongemakken: ze kan geen uur alleen thuisblijven, bang voor onweer en vuurwerk, heeft een bloedhekel aan de zeilboot, wil niet zwemmen maar is dol op pootje baden, of dat nu in de Krabbenkreek op Tholen is of in de rivier de Dordogne in Frankrijk. Kortom, een apart beest, maar zijn die stabijen dat niet allemaal? Ze komt uit een nest van 9, heeft het forse postuur van haar vader. En als het even kan de genen van moeder Bente, die dit voorjaar overleed toen ze liefst 16 jaar en 8 maanden oud was. Zal Lotte dit evenaren? Wat ons betreft graag.


Flynn *12-09-2006

Onze stabij Flynn is op 12 september 2006 geboren in het friese Opeinde en wordt volgende maand dus 16 jaar oud. Flynn is een echt een maatje en een volledig lid van het gezin, opgevoed door onze Perzische poes die helaas inmiddels is overleden. Hij heeft door haar geleerd kopjes te geven en heeft een voorliefde voor katten die in ons gezin horen. Altijd spelen met een balletje, op de boot en veel zwemmen. hij is nu doof, maar kan af en toe nog best wel spelen alhoewel meneer wel snel moe wordt en na het spelen een dag of wat uitgeteld is. We nemen hem nu lekker mee op vakantie, in een pension vinden we op zijn leeftijd niet leuk voor hem.. hij mist ons te erg.en daar kunnen wij niet mee leven. we hopen nog lang plezier van hem te kunnen hebben, hij is gelukkig kerngezond en heeft nergens last van. op de foto ligt hij met onze nieuwste aanwinst lekker op het kleed. dikke vrienden.


Heike *19-09-2006

Vorige week is onze Heike 15 jaar geworden, Ouderdom komt met gebreken en dat is bij onze Heike ook het geval. Haar zicht is minder en ze staat niet meer zo stevig op haar pootjes. Ook is ze doof geworden, dat kan je natuurlijk ook als een voordeel zien als je bang bent voor vuurwerk. Maar haar neus werkt nog als de beste, ze weet alle lekkere hapjes feilloos te vinden. Vroeger hield ze echt van zwemmen, dat doet ze niet meer, maar pootje baden en takken uit het water halen vind ze nog steeds super fijn. Ze heeft zelfs nog als figurant in een beeldverhaal gespeeld! Ze is meer gericht op mensen , vooral kleine kinderen, dan op andere honden. Als we met z'n allen bij elkaar zitten vindt ze dat erg gezellig en komt ze er graag bij zitten. Maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat er altijd een aaitje te scoren valt. We genieten nog elke dag van haar.


Kiara *15-11-2006

12-08-2020: Op 14 Januari 2007 mocht ik kleine Kiara in Zevenhuizen ophalen en zijn wij samen naar Zwitserland gevlogen. Ze was - en is voor haar leeftijd nog steeds - een heel temperamentvol hondje. Ik zou haar zo omschrijven: enthousiast en uitbundig, gevoelig en zachtaardig, opmerkzaam en doelgericht met een hele sterke eigen wil. In 2013 heeft Kiara een nestje gehad. Uit dit nest mocht een van haar dochters bij ons blijven wonen. De afgelopen vijf jaar is Kiara drie keer levensbedreigend ziek geweest, maar gelukkig elke keer weer helemaal erbovenop gekomen. Ze heeft een ongelovelijke levensdrang, komt nog dagelijks mee op pad, soms een iets langer stukje, soms een iets korter, soms samen met haar dochter, soms alleen maar met mij. Sinds haar GVS een jaar geleden doe ik balans training met haar, dit vindt ze heel leuk. Verder houdt ze nog steeds van dummies apporteren en koekjes zoeken. Ik hoop nog jaren van haar te kunnen genieten, I love her to the moon en back!


Jopke fan ’t Winalduhiem *14-01-2007

16-02-2021: Jopke fan ’t Winalduhiem, geboren 14 januari 2007 heeft dus eergisteren de 14 jarige leeftijd bereikt. Jopke is een echte wereldreizigster. Ze heeft 1 jaar in Nederland gewoond en is in 2008 in Californie gaan wonen. Toen ze 5 was is ze verhuisd naar Texas en heeft daar ook nog eens 3 jaar gewoond. In 2015 heeft ze de lange reis gemaakt van Amerika naar Australie en nu woont ze al die tijd in Perth. Een heerlijke plaats om te wonen, iedere dag waaien we uit op het strand!


Baaike uit de Terpsehoek (Ruby) *03-05-2007

Ruby is begin mei 14 jaar geworden en het gaat nog steeds heel goed met onze dame; het laatste bezoekje aan de dierenarts kunnen we ons niet meer heugen. (Oostindisch) doof wordt ze nu wel, ook wat stram met het opstaan, maar ze kan nog steeds heerlijk mee het bos in. En zodra er met een tak of bal wordt gegooid, zie je weer even de jonge Ruby tevoorschijn komen :) Ruby is vooral een ontzettende lieverd, wat hebben we toch geboft met haar! Ze heeft al menig kind van hun hondenangst af geholpen en ook een nieuwe (volwassen) kat in ons huishouden vorig jaar accepteert ze zonder morren. We hopen nog een paar mooie jaren van haar te mogen genieten!


Doeke fan’e Blommetún *9 januari 2009

Een sterke reu en top familie hond, kan geen dag zonder ons en gaat daarom ook overal mee naar toe. Van de zomer nog de bergen mee in geweest in Oostenrijk en daar vanaf 2000 meter gewoon lopend mee naar beneden mee gegaan. Nog nooit erg of ernstig ziek geweest en mooi op gewicht gebleven. Inmiddels door evenwicht storing (door stress dat hij een keer niet mee mocht op vakantie) wel doof geworden, maar doet het verder nog top. Nu in afwachting van een broertje, waarschijnlijk januari of anders voorjaar ergens. Doeke is te herkennen aan z'n nog steeds volle zwarte kleur met zijn gigantische kuif (waar ook iedereen altijd aan zit) en zijn lieve karakter voor oud en zeker ook jongen kinderen.


De oudste Wetterhounen


Lobke *06-11-2007

14-03-2021: Ons oudje doet het nog goed. Staat s-morgens nog om ons heen te springen en om nog 4 kilometer te lopen samen met haar kleindochter Jikke. We hopen nog een tijdje van haar te mogen genieten.


Sijke (Rixt) *30-01-2008


Bonte (NHSB 2752879) *11-06-2009

12-04-2020: Bonte, bijna 11 jaar. Doof, maar verder nog helemaal gezond.


HOEKE DJOEKE FAN 'T LEECHLÂN *22-03-2010

Wandelt Graag met de baas in het zelfde tempo, dat komt dus mooi uit. H.Djoeke is inmiddels een oude dame geworden, slaapt veel, wil er wel eruit, maar dan gauw weer naar huis, lekker op eigen erf. Ze is ook nog loops geworden op haar leeftijd en daar door tijdelijk iets actiever. Eet/drinkt nog lekker, mooi op haar standaard gewicht en prachtig in haar vacht.


HINKE FAN 'T LEECHLÂN *23-03-2010

Nog steeds de dagelijkse wandelingen en niemand komt op ons erf zonder de waakse blik van Hinke. Wij hebben geen deurbel nodig.


Dieco (Wiebo) NHSB 2862281 *20-11-2011

Onze lieve man. We zouden eigenlijk heer moeten zeggen nu, iets gedistingeerder misschien. Maar ja, dat past niet echt bij deze Wetter. Hij is gek op kamperen met de baasjes in Frankrijk, knuffelen en heerlijk wandelen. Hopelijk mogen we nog lang van hem genieten...


Iedere veteraan verdient natuurlijk een plekje in deze galerij, maar in deze galerij worden de veteranen der veteranen geplaatst. Heeft u een Stabijhoun ouder dan 12 jaar of een Wetterhoun ouder dan 10 jaar? Stuur dan een foto met korte tekst aan webmaster@nvsw.nl