Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen we dezelfde vragen over onze rassen. We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet, met de antwoorden erbij.

Stabijhounen houden van actieHebben ze veel beweging nodig?

Zowel de Stabij- als Wetterhoun hebben redelijk veel beweging nodig. Buiten de ommetjes, die nodig zijn om de hond zijn behoefte te laten doen,is een dagelijkse wandeling van zo’n drie kwartier eigenlijk onmisbaar. Goed opgevoed, zullen zij zich met andere honden het best vermaken, wanneer zij niet aangelijnd kunnen spelen en rennen.

Kunnen ze alleen thuis zijn?

Wanneer een hond vanaf de eerste maanden met korte perioden went aan het alleen thuisblijven, zal dit over het algemeen geen probleem opleveren. Een pup zal, door de vier over de dag verspreide voedingen, meer behoefte hebben aan beweging en aandacht. Het is aan te raden een volwassen hond niet langer dan vier uur achtereen zonder gezelschap te laten.

Een Wetterhoun houdt van kinderenHoe zijn ze met kinderen?

Zowel de Stabij- als Wetterhoun zijn door hun sociale karakter uitermate geschikt om te functioneren in een omgeving met kinderen. Toch zal in de eerste periode veel worden gevraagd van de oplettendheid van de volwassenen, omdat bekend is dat kinderen jonge honden vaak ongemerkt plagen, bezeren of verkeerd behandelen. Laat jonge kinderen nooit alleen met honden.

Tuin of bovenwoning

Voor elke hond is de tuin een plek om lekker in te liggen, te snuffelen en te genieten van alle geluiden. Zonder tuin kan een Stabijhoun best plezierig leven als daar een beweeglijk leven tegenover staat. Voor de Wetterhoun is de tuin echt nodig, want hij ligt graag buiten ook bij lage temperatuur.

Kunnen ze loslopen? (jachtinstinct)

Stabij- en Wetterhoun kunnen prima los lopen, mits zij goed zijn opgevoed. Door middel van cursussen zijn deze honden goed gehoorzaam te maken en onaangelijnd kunnen spelen met andere honden is een must. Hoewel de Wetterhoun nog wel eens de tijd neemt om een bevel op te volgen, is het een hond die zijn baas goed in de gaten houdt tijdens de wandeling.

Wetterhoun op wachtZijn ze waaks?

Stabij- en Wetterhounen zijn van nature erfhonden daardoor zeker waaks. De Stabijhoun straalt door zijn aaibare uiterlijk niet veel ontzag uit, maar de hond is zeer alert en slaat aan bij elke vreemde situatie. Hoewel de Wetterhoun absoluut geen bijter is, is zijn aanblik en waaks gedrag vaak al voldoende om personen met minder goede bedoelingen af te schrikken.

Hoe zit het met vachtverzorging?

De Stabij- en Wetterhoun hebben, buiten de verharingsperiode, weinig vachtverzorging nodig. Voor de Stabij is een wekelijkse borstelbeurt toereikend. De Wetterhoun krijgt twee keer per jaar, verharingsperiode, een grondige doorkambeurt (niet kammen, borstelen of trimmen!). Wassen alleen dan als het echt nodig is! Bijvoorbeeld wanneer de hond in een stinkend object heeft gelegen.

Puppyprijzen

StabijhounenAls u via de NVSW een pup aanschaft, is dat er één die gefokt is volgens goedgekeurde gezondheidsregels tegen een maximale verkoopprijs van €1200,-  (ongeacht de geboortedatum van de pup). De pupprijs en het dekgeld worden jaarlijks op de algemene vergadering (AV) van de NVSW besproken. De hier genoemde prijs is vastgesteld in de AV van 11 september 2021. Als aanvulling op de maximale prijs, staat het een fokker vrij om extra kosten, die de fokker zelf verkiest, in rekening bij de koper te brengen.  Dit dient vooraf overlegd te worden met de koper. Denk hierbij aan kosten voor een aanlegtest voor de jacht of een DNA test. In de huidige maximale verkoopprijs zijn de kosten voor ontwormen, enten/titeren, evt. registratiekosten van de fokker, Raad van Beheer (Stambomen, chippen) en afdracht aan de NVSW al opgenomen.
​​​​​​​Voor deze prijs ontvangt de koper een, door de dierenarts op 6 weken ingeënte of getiterde pup met een door de Raad van Beheer afgegeven stamboom en DNA-certificaat. De stamboom- en DNAcertificaten worden naar de fokker gestuurd, welke zorgt dat deze bij de nieuwe eigenaren terechtkomen. De pup, die is ontwormd en gechipt (dit hoort bij de stamboomaanvraag), wordt na zeven à acht weken verkocht met een door de vereniging goedgekeurd koopcontract met bijlagen.

Volwassen hond te koop?

Soms worden volwassen of jong volwassen Stabij- of Wetterhounen aangeboden voor herplaatsing. Vaak wordt via de fokker een nieuw adres gevonden voor deze honden. Ook gebeurt het dat de Pupinformatiedienst wordt ingeschakeld. U kunt zich daar aanmelden voor een herplaatser. Indien we honden ter herplaatsing aangeboden krijgen, kunt u ze hier vinden.

StabijhounAdressen fokkers

Omdat voor beide rassen een wachtlijst wordt gehanteerd, wordt geen namenlijst van fokkers verstrekt. Belangstellenden kunnen hun naam op de wachtlijst plaatsen en krijgen telefonisch bericht, wanneer voor hen een pup beschikbaar is. Wanneer het moment bij nader inzien minder geschikt is, kan gewacht worden op een volgend nest.Een lijst van links naar websites van fokkers die lid zijn van de NVSW en fokken volgens de regels van de vereniging kunt u hier vinden.