Onze website www.nvsw.nl maakt gebruik van cookies om ons te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken en voor u het gebruiksgemak te vergroten. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van de website, wordt opgeslagen op onze beveiligde server. Deze persoonsgegevens worden niet verstrekt aan derden en/of voor andere doelstellingen gebruikt dan het uitvoeren van onze diensten.
Welkom | Vereniging | Pups | Stabijhoun | Wetterhoun | Webwinkel | Fokken | Nieuws | Diverse | Fotogallery | Contact
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Aanschaf Stabij- of Wetterhounpup

Ook onze pupinformatiedienst merkt de landelijk sterk toegenomen interesse om in deze tijd een pup aan te schaffen.

Als u via de NVSW een pup aanschaft, is dat er één die gefokt is volgens goedgekeurde gezondheidsregels tegen een maximale adviesprijs van € 900,- .
De pupprijs en het dekgeld worden jaarlijks op de algemene vergadering (AV) van de NVSW besproken.

Door het hoge aantal aanvragen kan niet elke aanvraag op korte termijn worden toegewezen.


StabijhounpupsDe aanschaf van een pup

Het is zeer verstandig om alle voors en tegens rustig op een rijtje zetten als u overweegt om een puppy te nemen. Het houden van een hond heeft heel veel positieve kanten, maar er zijn ook nadelen. Dat geldt ook voor zo'n lieve en aandoenlijke pup. Goede opvoeding, zindelijk maken, uitlaten en verzorging is van groot belang, en dat vraagt veel tijd en aandacht. Heeft u eenmaal besloten om een pup te nemen, dan staat onze vereniging u graag met raad en daad terzijde.

 

Reu of teef?

Wetterhoun met pupsEen vraag die vaak gesteld wordt. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Beide geslachten hebben zo hun eigen voor- en nadelen, we bespreken ze hieronder. Let wel dat dit in het algemeen gesproken is, want de onderlinge verschillen tussen reuen en teven kunnen zelfs in één nest groot zijn. De fokker kan u meer vertellen over de verschillende karakters in het nest.
Reuen zijn over het algemeen wat groter en forser dan teven, ze zijn krachtiger en hebben een vollere vacht die meestal in voor- en najaar verhaart. Een reu is evenwichtig in karakter, maar als er een loopse teef in de buurt is, kan dat veranderen en enkele dagen tot weken aanhouden. Naar andere reuen toe kunnen ze machogedrag vertonen en ze tillen hun poot op tegen van alles en nog wat, iets dat overigens goed af te leren is, maar daar moet u op trainen. Reuen zijn lief en aanhankelijk.
Teefjes kunnen minder zelfverzekerd zijn en soms bitcherig naar andere honden. Ze worden om de 6 tot 9 maanden loops en dat duurt zo'n 3 weken. Bij de meeste teefjes  is gedurende ruim 2 maanden na de loopsheid in meer of mindere mate gedragsverandering te zien, de zogenaamde schijndracht. Ze worden dan wat slomer en tuttiger. Ze zijn dus minder gelijkmatig in karakter dan reuen. De rui valt tussen twee loopsheden in. Teven zijn lief en aanhankelijk.

Stabijhoun met pupsCastratie en sterilisatie

De nadelen van beide seksen (machogedrag, sterk reageren op loopse teven en schijndracht) zijn soms op te lossen door castratie of sterilisatie. Veel dierenartsen zullen dat zelf voorstellen. Wat ze er vaak niet bij vertellen is dat daar ook nadelen aan vastzitten. De vacht van zowel reu als teef kan veel langer en klitgevoeliger worden, wat de vachtverzorging aanmerkelijk arbeidsintensiever maakt, en het mooie gaat er wel vanaf. De verharing wordt onregelmatiger en kan zelfs het hele jaar doorgaan. Gedrag kan ook veranderen, teefjes worden vaak wat labieler of snauweriger, reuen slomer. Gewicht kan een probleem worden, omdat de stofwisseling verandert krijgen ze meer honger, terwijl ze juist minder nodig hebben. Medisch heeft het ook consequenties. Castreren/steriliseren verlaagt de kans op kanker aan baarmoeder, melkklieren, eierstokken en teelballen, maar het verhoogt het risico op schildklierproblemen en de kans op kanker en tumoren elders in het lichaam (bot, hart, milt, prostaat, urinewegen). Teven kunnen incontinentieproblemen krijgen. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor u een beslissing neemt. Bespreek het eens met uw fokker of de FAC, en wacht in ieder geval met de ingreep tot uw hond volwassen is!

Goed gefokte pups

Goed fokken begint bij een goede basis: met honden die op HD gecontroleerd zijn, alsmede hun (voor)ouders en waarvan de achtergrond en afstamming bekend zijn, inclusief gezondheidsproblemen. Alleen zo kan een inschatting gemaakt worden of er mogelijk gezondheidsrisico's zijn bij een beoogde combinatie. Dankzij dit beleid is het aantal honden met HD en epilepsie binnen de vereniging drastisch gedaald.

Een goed gefokte pup heeft ook ouders die aan bepaalde eisen qua uiterlijk en karakter voldoen. Voordat die pup mocht worden gefokt, is de oudercombinatie door de Fok Advies Commissie beoordeeld op onder andere inteeltpercentage en mogelijke erfelijke problemen. Dit alles om er voor te zorgen dat de pup een zo optimaal mogelijke start krijgt, en u een maatje waar u vele jaren van kunt genieten.

Een stamboom is daarbij onontbeerlijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben die papieren niets te maken met status of snobisme, maar alles met verstandig en gezond fokken. En juist dat staat bij ons hoog in het vaandel: onze rassen gezond houden, nu en in de toekomst!

StabijhounpupsVia internet of krant? Riskant!

In de loop der jaren worden steeds meer Stabij- en Wetterhounpups via krant of advertentiesites op internet aangeboden die die naam echt niet verdienen. Als je bewust voor een ras kiest, heb je bepaalde verwachtingen over het karakter en uiterlijk. Van veel als 'raszuiver' aangeprezen honden kan een kenner in één oogopslag zien dat ze dat absoluut niet zijn. Welke rassen er dan doorheen zitten is niet bekend en wat dat voor invloed heeft op karakter en uiterlijk is maar afwachten.

Gezondheidsonderzoeken worden bij dat soort nesten zelden gedaan. Het enige criterium is vaak dat ook pa van hetzelfde ras moet zijn. Met een heel beperkt aanbod van dekreuen en weinig tot geen gegevens van (voor)ouders, is het gevaar van inteelt en gezondheidsproblemen groot.

En dan zijn daar nog de broodfokkers en opkopers die vooral geld willen verdienen, wat doorgaans ten koste gaat van de pups en de moederhond. Inentingen en socialisatie kosten te veel tijd en geld, wat niet zelden resulteert in ongezonde en/of slecht gesocialiseerde pups.

WetterhounpupsDe vraag die u zich bij advertentiepups kunt stellen is deze: krijgt u wel wat u denkt aan te schaffen?

Wat kost een Stabij- of Wetterhounpup?

De maximale vraagprijs voor pups van beide rassen is € 900,- zoals vastgesteld op de Algemene Vergadering in 2017. Dit geldt voor pups geboren uit dekkingen op of na 17 juni 2017. Deze prijs is incl. een eventueel BTW-bedrag.
Hiervoor krijgt u een goed gefokt hondje met stamboom, dat de benodigde inentingen en wormkuren heeft gekregen en is gechipt door de Raad van Beheer. De koop/verkoop wordt geregeld middels een door de vereniging goedgekeurd koopcontract.

Voor pups die naar het buitenland gaan en tot 15 weken in Nederland blijven, mag maximaal € 500,- extra gevraagd worden. Daarnaast mogen de kosten voor de extra entingen in rekening gebracht worden. Voor de exportregeling klik hier !

Stabijhoun met pupsKennismaken met de Fryske Hounen

Is uw belangstelling voor één van onze rassen gewekt en u wilt ze nu wel eens in het echt beleven, dan heeft u verschillende mogelijkheden. Kijk eens in onze agenda voor aangekondigde verenigingsactiviteiten. Van harte aanbevolen: de jaarlijkse Clubmatch en de beide Fokkersdagen in voor- en najaar, gelegenheden waar u vele honden kunt zien en hun baasjes en fokkers kunt spreken. Er worden regelmatig wandelingen georganiseerd, wellicht ook bij u in de buurt, waar u met beide rassen kunt kennismaken.

Daarnaast zijn er leden die het leuk vinden om belangstellenden thuis te ontvangen en kennis te laten maken onze rassen. U kunt de honden daar in huiselijke omstandigheden meemaken en volop vragen stellen.

Raadpleeg de liefhebberslijst voor een adres bij u in de buurt.

En verder zijn daar nog de hondenshows en tentoonstellingen waar de Fryske rassen doorgaans redelijk tot goed vertegenwoordigd zijn. Kijkt u op de site van de Raad van Beheer voor de agenda.